Zlatica Gregorová Samospráva

Ako huby po daždi sa množia nelegálne reklamné tabule: Mesto chystá opatrenia

Spolu s rozvojom podnikania, príchodom malých firmičiek, či veľkých obchodných reťazcov sa v obciach a mestách rozmohlo osádzanie plechových tabúľ.

Ilustračný obrázok k článku Ako huby po daždi sa množia nelegálne reklamné tabule: Mesto chystá opatrenia
Foto: Zlatica Gregorová

Tie majú podporiť predaj, služby, činnosti. V poslednej dobe však viaceré samosprávy majú s týmito plecháčmi problémy. Rastú totiž i tam, kde sa to nehodí a dokonca na to ani nemajú povolenie. Proti nelegálnym pútačom tak vyhlásilo boj i mesto Šaľa.

Vyhlásili verejnú súťaž

Problematikou reklamných tabúľ i tzv. nelegálnych „čiernych stavieb“ sa zaoberali už i poslanci mestského zastupiteľstva na poslednom marcovom zasadnutí. S návrhom na vyhlásenie verejnej súťaže vystúpila referentka Oddelenia správy majetku a zariadení mesta Miloslava Bartíková. Predniesla návrh s názvom „O najvýhodnejšiu ponuku na prenájom pozemkov pre osadenie reklamných stavieb a smerových tabúľ, ich vybudovanie a zabezpečenie komplexnej starostlivosti o reklamné stavby a smerové tabule na území mesta Šaľa.“ Ten by bol usmernením v umiestňovaní reklamných tabúľ v meste.

Regulácia reklamy a vizuálneho smogu

K rokovaciemu bodu sa vyjadril poslanec Michael Angelov, s tým, že treba regulovať reklamu a vizuálny smog. Poslanec Peter Andráši navrhol odstraňovanie týchto tabúľ priamo konkrétnymi previnilcami, nie mestom. Mesto vyhlásením verejnej súťaže chcelo zabrániť vzniku ďalších nelegálnych stavieb a tiež preveriť tie jestvujúce, uskutočniť „monitoring a pasportizáciu všetkých reklamných stavieb a zariadení na území mesta, vybudovanie uličného systému s označením ulíc a významných inštitúcií mesta Šaľa (s možnosťou osadenia 2 komerčných smerových tabúľ pre prevádzkovateľa) v počte 12 kusov a starostlivosť o ich funkčnosť počas celej doby prevádzkovania, vybudovanie obojstranných reklamných stavieb mesta v počte 12 kusov do 2 m2 a ich prevádzkovanie s možnosťou ich využívania  prevádzkovateľom na komerčné účely a starostlivosť o ich funkčnosť počas celej doby prevádzkovani­a.“Píše sa o tom v návrhu.

Osadenie každého takého prvku je potrebné vopred oznámiť na príslušný, v tomto prípade Stavebný úrad Šaľa a počkať na vyjadrenie. V opačnom prípade hrozia sankcie pre nelegálnych osádzačov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM