Zlatica Gregorová Rôzne

Akční členovia OZ Šaľa – Tvoje mesto: Pomáhajú ľuďom aj ťažko skúšanej prírode

Združenie je mestu a občanom v mnohom nápomocné. Po celý rok organizujú množstvo aktivít, aby sa Šaľa rozvíjala.

Ilustračný obrázok k článku Akční členovia OZ Šaľa – Tvoje mesto: Pomáhajú ľuďom aj ťažko skúšanej prírode
Zdroj: Mesto Šaľa

Aj v poslednom štvrťroku 2018 nachystali viacero akcií. Ktoré to boli a s čím prídu najbližšie?

Čistia vážske brehy

Jesenné obdobie odštartovali spoluorganizáciou na športovom podujatí. „V septembri sme sa podieľali na športovom podujatí Nočný beh Šaľou. OZ Šaľa – Tvoje malo na zodpovednosti 50-tich figurantov na jednotlivých stanovištiach, aby beh prebiehal bez problémov," uviedol Róbert Andráši, ktorý dodal, že odvtedy až do zimy organizuje OZ Šaľa – Tvoje mesto dlhodobý projekt – Čistenie brehov Váhu. Ako hovorí, už od 1. septembra sa v každú sobotu pustili do boja s odpadkami, ktoré na brehoch Váhu zanechali neohľaduplní občania. V nepárny týždeň čistili šaliansku stranu Váhu a v párny večiansku stranu rieky až do posledného októbrového víkendu. Do prác zapájali aj ľudí bez domova. V priebehu uvedeného obdobia taktiež s OZ Petra Bošňáka a mestom Šaľa ocenili obyvateľov mesta Šaľa, ktorí sa starajú o svoje okolie bytoviek, rodinných domov o predzáhradky, par­ky.

Mladí dobrovoľníci

Občianske združenie Šaľa – Tvoje mesto bolo známe aj tým, že pravidelne usporadúvali blšáky. Tu si mohli obyvatelia mesta prísť nakúpiť alebo vymeniť či ponúknuť svoj tovar iným. Po piatich rokoch odovzdali štafetu týchto aktivít novému občianskemu združeniu Blšaliak. So začiatkom školského roka členovia združenia pomohli aj deťom sociálne slabších rodín so školskými pomôckami. „V mesiaci november sa zapojili ďalší mladí v rámci projektu DofE – Cena vojvodu z Edinburghu do aktivít OZ Šaľa – Tvoje mesto. V rámci tohto projektu musí každý, kto sa zapojí do projektu v priebehu troch mesiacov, odrobiť v OZ Šaľa – Tvoje mesto aspoň hodinu dobrovoľnej činnosti,“ objasnil Róbert Andráši.

Koniec roka je už tradične spätý s Jankou Zlatou a Šalianskym anjelom. Podľa slov predsedu Róberta, zabezpečujú deťom zo sociálne slabších rodín potraviny, hygienu, oblečenie a aj darčeky pod vianočný stromček. Preto, aby čo najviac detí cítilo čaro magických sviatkov. Pomáhajú aj Krízovému centru, Organizácii sociálnej starostlivosti, Denným centrám seniorov, Domovom dôchodcov aj OZ miniBODKA, OZ Civis a OZ Zatúlané psíky Šaľa.

Stavali snehuliakov

Na Vianočných trhoch mali aj stánok, kde prezentovali aktivity svojho združenia, ponúkali ručné výtvory OZ MC Mamy mamám a samozrejme, nezabudli ani na Šalianskeho anjela s fotostenou a anjelskými krídlami. Pred koncom roka ešte OZ Šaľa – Tvoje mesto usporiadalo súťaž pre deti v stavaní snehuliakov. Zapojilo sa niekoľko desiatok detí a každý získal odmenu – sladkosť alebo hokejovú čiapku od HK Los Amateros. Všetka táto činnosť členov OZ Šaľa – Tvoje mesto, podľa slov Róberta Andrášiho, bola možná vďaka finančnej a materiálnej pomoci firiem a občanov z mesta a okresu.

V prvej časti tohto roka chcú nakúpiť 5-tim rodinám s deťmi potraviny a hygienické potreby. „Tieto nákupy budú hradené z finančného daru športového klubu Foosbal Šaľa. OZ Šaľa – Tvoje mesto s mestom Šaľa plánuje na prelome januára a februára, zorganizovať Karneval na ľade pre rodiny s deťmi. Každý kto príde v maske bude odmenený Na klzisku prebehne množstvo zábavných súťaží a diskotéka,“ prezradil Róbert Andráši.

Ku Dňu Zeme

Počas ďalších týždňov ocenia aktívnych občanov aj s primátorom Jozefom Belickým a osadia prvé knižné búdky – do Pribinovho parku a do centra mesta. Na jar opäť začnú s upratovaním vyhodeného odpadu na oboch brehoch Váhu, niekoľkotýždňové aktivity vyvrcholia 20. apríla 2019 spoločným gulášom pre všetkých dobrovoľníkov v OZ miniBODKA v rámci Dňa Zeme.

Pokročia v aktivitách

28. apríla sa budú podieľať na 2. ročníku benefičného festivalu Šaľafest pomáha. Od mája začnú aktívne pomáhať obyvateľom okolo bytov a rodinných domov, ktorým s OZ Petra Bošňáka a mestom Šaľa zabezpečia rastliny do predzáhradiek a po sezóne ocenia aktívnych občanov. Obnovia lavičky na sídliskách a budú sa podieľať na kultúrnych akciách, brigádach, pomoci v sociálnej oblasti ale aj športovým klubom. Ako na záver dodal predseda OZ Šaľa – Tvoje mesto Róbert Andráši, chcú pokračovať v aktivitách s mládežou a to nielen v rámci projektu DofE.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM