Peter Štrbo Rôzne

Ak na Medarda prší, zle sa seno suší

Dnes oslavuje meniny Medard, s ktorým sa spája jedna z najznámejších ľudových pranostík "Medardova kvapka štyridsať dní kvapká". Okolo tohto mena vzniklo aj mnoho ďalších pranostík prevažne s roľníckou tematikou. Prinesie nám Medard dlhé d

Mužské meno Medard má germánsky pôvod a jeho význam je „mocný“, „udatný“. Aj keď sa s Medardom na území Slovenska stretávame ojedinele, k menu sa viažu známe pranostiky o počasí.

Títo muži, ktorí oslavujú meniny 8. júna, vedia, čo chcú. Medard je muž odriekania, často obdarený nevšednými danosťami. Rastlinným totemom Medardov je pagaštan. Ten ukazuje, že tajomný plod sa ukrýva v tŕnistej šupke a objaví sa po náraze. Ľudia nosiaci meno Medard sú ťažko poznateľní a málo ovplyvniteľní. Ide o vzácnych ľudí, ktorí sa prejavujú najmä ako taktní, silní, múdri a pozoruhodne všestranní.

Ich zdravie je zvyčajne pevné, lebo sa rozhodli, že ak majú niečo dokončiť a dokázať, niet času na choroby. Ich obľúbené farby sú fialová a žltá. Ochranné rastliny žihľava, skalica a slez, ochranné kamene ametyst a smaragd.

Nositeľom tohto mena bol aj SVÄTÝ MEDARD, s ktorým sa spája jedna z najpopulárnejších pranostík o dlhotrvajúcom 40-dňovom daždi. Patrón roľníkov, vinohradníkov, dobrej úrody sv. MEDARD, ktorého sviatok pripadá na 8. júna, sa narodil v severofrancúzskom Salency blízko mesta Noyon. Okolo roku 545 sa stal biskupom v tomto meste. Podľa legendy v chlapčenskom veku ho zastihla búrka v prírode a v tej chvíli sa nad ním zniesol veľký orol, ktorý ho s roztiahnutými krídlami chránil pred dažďom. Príbeh sa stal podnetom na vzývanie MEDARDA pred daždivým počasím najmä v čase sušenia sena. Ako biskup sa MEDARD usiloval odstrániť zvyšky pohanstva zo svojej diecézy. Naopak, veľké úsilie venoval všetkému, čím by sa upevňoval kresťanský život. Bol nadmieru dobrotivý a dobré skutky konal najčastejšie potajomky.

Pranostiky viažúce sa k Medardovi:

– Medardova kvapka štyridsať dní kvapká.

– Keď prší na Medarda, namokne každá brázda.

– Ak na Medarda prší, zle sa seno suší.

– Keď plače Medard, aj jačmeň zaplače.

– Na Medarda prší, príde peronospóra /hubovitá choroba révy/.

– Keď na Medarda prší, nebudú toho roku huby rásť.

– Keď na Medarda prší, budú slabé oberačky.

– Po Medarde ostrá zima už nechodí, ani mráz vinici viacej neuškodí.

– Medardove mrazy vínne révy nepokazí.

– Kto na deň Medarda sadí a rozsieva, ten mnoho kapusty a ľanu máva.

– Na Medarda končí sejba.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM