Slávka Kellová Rôzne

9. marca vás možno neošetria

Slovenská lekárska únia špecialistov (SLÚŠ) vyhlasuje Deň protestu slovenských lekárov proti situácii, ktorá vládne v zdravotníctve.

"Vyzývame všetkých lekárov bez rozdielu, aby 9. marca od 13. do 14. hodiny prerušili poskytovanie zdravotnej starostlivosti a aby sa venovali administratívnej činnosti, alebo aby si vybrali náhradné voľno. Na podporu našich 14 požiadaviek iniciujeme petíciu, ktorú predložíme NR SR. Lekári neboli na tom nikdy tak zle ako dnes. Ďakujeme, máme toho dosť!“ povedal v piatok na tlačovej besede v Košiciach prezident SLÚŠ Andrej Janco.

Zdôraznil, že za protestom stoja nielen špecialisti, ale všetci lekári. Dodal, že cieľom protestu je rozvíriť širokú diskusiu ako zabezpečiť poskytovanie zdravotníckej starostlivosti pacientom vo vyhovujúcich podmienkach a nie na úkor pacienta či súkromných lekárov. "Zastaviť chceme vypovedania zmlúv zdravotných poisťovní so súkromnými lekármi. V ostatnom čase sa tieto prípady množia. U nás pred našimi ambulanciami ľudia stoja v radoch, avšak pred zaradeniami, za ktorými stojí veľkokapitál, či si ich zriadili samé zdravotné poisťovne, je prázdno. Neobstojí ani argument, že sieť je hustá, prečo sa potom stavajú nové zariadenia, za ktorými stoja poisťovne v Košiciach, pritom v iných regiónoch či malých mestách lekári chýbajú. Kto zoberie zodpovednosť za tisícky pacientov zo 170 ambulancií, s ktorými už zdravotné zmluvy nepodpíšu a prestanú existovať ku koncu marca, pričom z nich až 75 percent je z Bratislavy a Košíc,“ pýta sa Janco.

Prezident SLÚŠ tiež kritizoval, že za materiál e-Health sa zaplatilo 40 miliónov eur, pričom ide o štyridsaťstranový dokument. „Predstava bola, aby ľudia mali elektronické zdravotné karty, ale niekto by na tom nezarobil. Nik nežiadal, aby bol vytvorený jediný univerzálny internetový systém a zdravotnícky portál pre všetkých. Je to nezmysel, ktorý porušuje viacero ústavných práv občana. To nechcú ani lekári ani pacienti,“ tvrdí Janco. Podľa jeho názoru čiernou dierou v zdravotníckom systéme sú zdravotné poisťovne a preto žiada NR SR, aby preskúmala pravé príčiny vzniku zadlženia, aby poisťovne zverejnili presnú štruktúru svojich záväzkov a pohľadávok.

Lekári špecialisti zhrnuli svoje požiadavky do 14 bodov. Na prvom mieste žiadajú zvýšenie reálnych platov všetkých lekárov a platieb za výkony súkromným ambulanciám minimálne na úroveň platov a platieb v Čechách. Žiadajú, aby štát zvýšil príspevky za svojich poistencov. Podľa SLÚŠ nedostatok financií pre zdravotnícke zariadenia neznamená nedostatok financií na zdravotnú starostlivosť pre pacientov a preto žiadajú zmenu systému financovania zdravotníckych zariadení a zrovnoprávnenie podmienok financovania zdravotníckych sektorov.

Únia špecialistov tvrdí, že vzniká neúnosné množstvo zdravotníckych zariadení s veľkokapitálovými vstupmi, pričom sa neodôvodnene likvidujú malé súkromné zdravotnícke zariadenia a tento proces treba okamžite zastaviť. Požaduje aby sa zastavili zmeny pravidiel za chodu, aké „nemajú obdobu v krajinách Európskej únie“, pričom nemieni „viac tolerovať prenos zodpovednosti za chyby zdravotníckeho systému spôsobené nedostatkom financií na lekárov či pacientov“.

Ako uviedol Janco, požiadavky lekárov doručili všetkým klubom NR SR a žiadajú, aby sa k nim v krátkom čase vyjadrili a zasadili o presadenie týchto požiadaviek. „Opakovane sme s ministrom zdravotníctva o problémoch a riešeniach hovorili, no vyriešiť situáciu nie je v možnostiach ministra alebo vlády. Vysporiadať sa s tak závažnými problémami môže len parlament. Našou povinnosťou je presvedčiť poslancov NR SR, že len oni sú schopní tento problém systémovo riešiť,“ uzavrel Janco.

zdroj, foto: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM