Peter Štrbo Futbal

Žiačky prepisovali históriu: Majstrovský titul bez straty bodu!

Takto sa oslavuje v Šali! Futbalové žiačky šalianskeho Dusla odohrali cez víkend posledný „majstrák“ sezóny a aj keď už mali národný titul dávno vo vrecku, nenechali sa zahanbiť ani v záverečnom kole a Tr. Teplice zdolali 7:0! Na domácom trávniku sa

Bol horúci letný deň, tropické horúčavy ešte zvyšovali napätie z toho, čo malo prísť po záverečnom hvizde posledného majstrovského zápasu sezóny. Mladé futbalistky FK Slovan Duslo Šaľa hostili Trenčianske Teplice a od úvodných minút dokazovali, prečo sa tento rok tešia z historicky prvého majstrovského titulu. Duel, v ktorom už Šali o nič nešlo, zvládli domáce dievčatá fantasticky, po polčase viedli čerstvé národné šampiónky 5:0, po obrátke pridali ďalšie dva góly, pričom ani raz neinkasovali a v úspešnej sezóne si tak pripísali 24 víťazstvo v rovnakom počte zápasov! V ročníku 2011/2012 teda žiačky Šale nestratili ani bod a ohromujúcu bilanciu podčiarkuje aj rozdiel v počte strelených a inkasovaných gólov 177:8 (základná časť 18 zápasov, skóre 152:6, nadstavba – šesť zápasov, skóre 25:2)! Informáciu o historickom úspechu žiačok Šale sme priniesli ako prví v článku Futbalový titul je náš! Žiačky Šale majsterkami Slovenska!!

Bezprostredne po záverečnom hvizde vypukli priamo na ihrisku veľkolepé oslavy. Nechýbali majstrovské tričká, striekajúce šampanské či oslavné chorály. Hraciu plochu zaplavili desiatky nadšených rodičov a fanúšikov šalianskych dievčat. Jeden z nich vtipne prirovnal množstvo fotoaparátov a kamier k mixzóne na práve prebiehajúcom kontinentálnom podujatí EURO 2012. Trofej do rúk majstrovského kolektívu odovzdal manažér FK Slovan Duslo Šaľa Ladislav Jaroš a k aktu odovzdávania medailí sa pridal aj predseda Komisie ženského futbalu SFZ Alexander Bíró, ktorý po inaugurácii nového majstra nešetril superlatívmi na adresu Dusla Šaľa.

„Určite je to zaslúžený titul, sledoval som tabuľku, sledoval som výsledky. Dnes som videl dievčatá prvýkrát v akcii, na ihrisku jednoznačne dominovali. Viaceré z nich sú v mládežníckych reprezentáciách a majú veľkú šancu dostať sa na európsky šampionát kategórie U19, ktorý sa v roku 2016 uskutoční na Slovensku,“ uviedol Alexander Bíró. „Držím palce šalianskemu futbalu, aby sa mu darilo, najmä dievčatám a aby bola aj snaha z mesta udržiavať tento stav,“ doplnil predseda Komisie ženského futbalu.

Obrovský podiel na úspechu mladých futbalistiek Šale má predovšetkým kormidelník úspešného kolektívu Pavol Raska. „Baby dokázali v poslednom zápase to, čo dokazovali celú sezónu. Od prvého duelu išli naplno. Zišla sa tu veľmi dobrá partia, staršie hráčky vhodne doplnili mladšie ročníky, ktoré však výkonmi vôbec nezaostávali a svoju výkonnosť potvrdili tým, že sezónu prešli bez straty jediného bodíka,“ zhodnotil fantastickú sezónu tréner Pavol Raska.

Nadstavba vystrašila, no nezobrala vietor z plachiet

I keď mali Šalianky sezónu rozohranú perfektne, až do záverečných kôl nemali nič isté. SFZ totiž v tejto sezóne zaviedol v ženských futbalových súťažiach novinku – nadstavbovú časť, kde postúpili štyri najlepšie celky po dlhodobej časti a začínalo sa prakticky odznova. „Bolo to trošku hektické, prvýkrát sa hrala nadstavba, prvé dve kolá sme hrali dosť nervózne, baby cítili zodpovednosť, že by mohli stratiť to, čo si za celý rok vybudovali. Ich výkony boli preto občas trochu kŕčovité, no vždy, keď sme vsietili prvý gól, dievčatá sa rozohrali a bezpečne doťahovali zápasy do úspešného konca,“ vyjadril sa tréner Raska, ktorý podľa vlastných slov veril v zisk titulu už po 3. kole nadstavby. Bez pomoci sponzorskej obce by sa však úspešné družstvo nezaobišlo. „Ďakujeme pánovi Petrovi za to, že nám veľmi rýchlo dokázal sponzorsky zabezpečiť majstrovské tričká pre celý tím a pánovi Paškovi, ktorý nás dlhodobo podporuje, sponzoroval nám autobusy, cestovné a mnohé ďalšie veci, bez jeho pomoci by sme sa počas sezóny nezaobišli,“ uviedla vedúca družstva Eva Kubíková.

Zavedenie nadstavbovej časti vníma Slovenský futbalový zväz veľmi pozitívne. „Je to krok dopredu, v nadstavbe sa stretli najkvalitnejšie celky, dievčatá sú pod tlakom, musia podávať maximálne výkony a myslím si, že to pomohlo slovenskému ženskému futbalu,“ poznamenal Alexander Bíró zo SFZ.

**Vo videu zábery z majstrovských osláv a kompletné rozhovory s trénerom Raskom a Alexandrom Bíróom. **

Zaslúžili sa o titul:
Póňová, Moťovská, Čopíková, Hučková, Očovská, Horváthová D., Horváthová Ž., Juríková, Pištová, Kelemenová, Szabová, Vojteková, Nagyová, Šandalová, Kubiková, Takácsová, Speková, Nosianová, Rasková, Botková, Matušková, Šurnovská, Mányová, tréner Pavol Raska, vedúca družstva Eva Kubíková//

Žiačky prepisovali históriu: Majstrovský titul bez straty bodu!
1
Galéria
titul_ziacky_sala
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM