Zlatica Gregorová Kultúra

Zažite deň s astronómami: Vo Večierke na vás čaká mnoho záhad

Odborníci prinesú nové pohľady možno aj na hviezdy. I tie budú témou zaujímavej akcie.

Ilustračný obrázok k článku Zažite deň s astronómami: Vo Večierke na vás čaká mnoho záhad
Foto: Zlatica Gregorová

Ponad hlavu sa obľubou pozerajú už najmenšie deti. S veľkým ďalekohľadom chcú zachytiť čaro padajúcej hviezdy aj spoznávať zákonitosti neba. Svet hviezd, záhadných ďalekých planét, ako aj ten náš život, tu, na Zemi, vzbudzoval odjakživa množstvo otázok. Sú okrem nás tam hore ešte aj iní ľudia? Ako sa pomenúvajú hviezdy a ako to celé vlastne funguje?

Deň pre malých aj veľkých

Na tieto aj mnoho iných otázok odpovie podujatie venované práve astronómii. Uskutoční sa v šalianskom Kultúrnom stredisku Večierka už budúci piatok 29. septembra 2017. V tento deň sa v podvečernom čase od 18.30 hod. do 21.30 hod. môžete zúčastniť tajuplného programu. Zorganizujú ho pracovníci Mestského kultúrneho strediska v Šali spolu s Krajským osvetovým centrom v Nitre. A čo vlastne môžete čakať?

Budete môcť pozorovať rôzne vesmírne javy a objekty cez profesionálne ďalekohľady s pravými astronómami. „Prídeme s astronómami zo Slovenského zväzu astronómov, tí naložia svoje astro-ďalekohľady a rozložia ich v záhradnom priestore mestského kultúrneho strediska Večierka v Šali, ktoré je spoluorganizátorom podujatia. Budeme spolu hľadať zákutia a „moria“ na Mesiaci, prstence a mesiace Saturna a snáď bude obloha a počasie k nám prívetivé a uvidíme aj niečo viac,“prezrádzajú pracovníci z Krajského osvetového strediska v Nitre.

Prednášky, rébusy aj meteorit

Pre každého je pripravené niečo, čo ho iste nenechá dlho v pokoji. Účastníci astroakcie si budú môcť vypočuť odbornú prednášku, pozrieť si astro – filmy, alebo sa dozvedieť, čokoľvek o hviezdnej oblohe od prítomných hostí. Podľa slov organizátorov podujatia, každý si tu bude môcť vyplniť astronomické testy, či vyriešiť záhadné rébusy. Zážitkom iste bude časť rumanovského meteoritu. Ten si záujemci budú môcť dôkladne obzrieť, aj sa ho dotknúť.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM