Monika Földešiová Rôzne

Zamrznutý vodomer vám môže spôsobiť nepríjemnosti

Majitelia nehnuteľností by si mali skontrolovať, či majú vodovodné prípojky a vodomery chránené pre nízkymi teplotami.

Skúsenosti z minulých období ukazujú, že najčastejšie zamŕzajú vodomery v neobývaných rekreačných objektoch. Nepríjemne prekvapení tak môžu byť nielen majitelia rodinných a obytných domov, ale aj záhradkári a rekreanti, ktorí poškodený vodomer objavia často až v období, keď už mrazy skončia. Za ochranu vodomeru si zodpovedá podľa zákona spotrebiteľ a náklady na výmenu poškodeného vodomeru či sprevádzkovanie zamrznutej prípojky sa môžu vyšplhať až na niekoľko 100 eur.

O zamrznutie vodomeru sa netreba obávať, ak sú splnené nasledujúce podmienky – vodomerná šachta je dostatočne priestranná (o minimálnych rozmeroch 90 × 120 centimetrov (cm), so svetlosťou okolo 180 cm), dobre zaizolovaná (utesnený a dobre dosadajúci poklop) a voda sa denne používa.

Ak je vodomer umiestnený vo vonkajších priestoroch vo vodomernej šachte a nie sú splnené predchádzajúce podmienky, je potrebné realizovať nasledujúce opatrenia – umiestniť nad vodomer kryciu vrstvu izolačného materiálu, napríklad polystyrénovú dosku, tú je vhodné pripevniť na spodnú plochu príklopu – vonkajšej vodomernej šachty. Tiež je možné použiť izolačnú vatu, no nie sklenú, či plastové vrece naplnené drveným polystyrénom. Potrebné je dbať na to, aby vonkajšia vodomerná šachta bola starostlivo uzavretá a jej vstup bol upravený tak, aby nemohla byť zaplavená povrchovou vodou.
Ak je vodomer inštalovaný vo vnútri budovy, treba prívodové potrubie pred vodomerom i vodomer chrániť pred nízkymi teplotami rovnako ako vodomer vo vonkajšej vodomernej šachte.

A čo robiť v zime počas dlhšej neprítomnosti spotrebiteľa? Ak je to možné, v čase mrazu nevypínajte úplne kúrenie, uzavrite prívod vody pred vodomerom a vyprázdnite potrubie za ním.

TASR foto: ilustračné, wikipedia.org

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM