Webnoviny - Rôzne

Za suverenitu takmer polovica Slovákov

Takmer polovica občanov (47,6 percenta) si myslí, že Slovensko by malo uprednostniť suverenitu pred udržaním členstva v zjednocujúcej sa Európskej únii.

Zachovať suverenitu za každú cenu, aj keby to znamenalo odchod z Únie, preferuje 14,9 percenta ľudí, kým 32,7 percenta by bolo ochotných podstúpiť skôr riziko v otázkach nášho členstva, než sa vzdávať

Tieto závery vyplývajú z prieskumu verejnej mienky, ktorý agentúra MVK uskutočnila od 5. až 11. januára na reprezentatívnej vzorke 1 145 respondentov.

Viac ako tretina respondentov (37,6 percenta) sa priklonila k názoru, že Slovenská republika by mala klásť dôraz na udržanie členstva v Európskej únii. Pritom 11,2 percenta opýtaných chce udržať členstvo v únii za každú cenu, teda aj keby sa SR musela vzdať svojej suverenity, kým 26,4 percenta opýtaných by bolo ochotných urobiť skôr ústupky v suverenite než riskovať členstvo.

Respondenti odpovedali na otázku „Aký by mal byť, podľa Vás, postoj SR voči Európskej únii?“ a to výberom medzi orientáciou na udržanie Slovenska v zjednocujúcej sa Európe alebo dôrazom na uchovanie suverenity SR.

Ktorý volič je najväčší eurofanúšik?

Agentúra sa v prieskume pýtala na európsku orientáciu, lebo chcela zistiť postoje k najzávažnejším problémom, ktoré bude nová vláda riešiť. Urobila tak vzhľadom na signalizované posuny v koaličnom správaní najväčších politických strán v záujme zistenia názorovej kompatibility elektorátov jednotlivých strán.

Najväčšími europrívržencami sú voliči strany Most-Híd, z ktorých by 56,3 percenta uprednostnilo členstvo v únii.

Prevahu takéhoto postoja agentúra zaregistrovala aj medzi sympatizantmi SDKÚ-DS (50,7 percenta).

Voliči ostatných najväčších politických strán preferovali skôr udržanie suverenity pred rizikami straty členstva v EÚ.

Konkrétne u potenciálnych voličov SaS ich bolo 61,3 percenta, v KDH 55 percent, medzi prívržencami Obyčajných ľudí a nezávislých osobností 53,9 percenta a prevažovali aj medzi sociálnymi demokratmi (49,1 percenta oproti 35,7 percenta europrívržencov). Agentúru SITA o prieskume informoval Pavel Haulík z agentúry MVK.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM