Webnoviny - Krimi

Za požiarom áut v Seredi nebola mafia, ale milenecký spor

Dve autá, ktoré využíval syn mestského poslanca v Seredi, nezapálila mafia. Polícia tiež vylúčila, že by utorňajší požiar na Hviezdoslavovej ulici v Seredi súvisel s petíciou proti mafii, ktorú inicioval otec poškodeného.

(WEBNOVINY) – „Zistilo sa, že ide o motív súvisiaci s medziľudskými vzťahmi syna poslanca, ktorý má nezrovnalosti vo vzťahoch so svojou priateľkou, ktorá ho opustila a nadviazala vzťah s inou osobou,“ ozrejmil na dnešnej tlačovej konferencii policajný prezident Jaroslav Spišiak. Incident sa odohral po tom, čo poslancov syn poslal svojej expriateľke urážlivú SMS správu.

„Tým podnietil inú osobu, ktorá sa rozhodla podpáliť mu auto,“ vysvetlil Spišiak. Polícia už obvinila 22-ročného mladíka zo Serede z trestného činu poškodzovania cudzej veci v súbehu s obmedzovaním domovej slobody.

Policajti čítali štatistiky

Spolu s policajným riaditeľom dnes pred novinárov predstúpil aj riaditeľ Krajského riaditeľstva PZ v Trnave Imrich Puha. Snažili sa dokázať, že Sereď je bezpečné mesto. Prečítali štatistické porovnanie trestnej činnosti za porovnateľné obdobie minulého a tohto roka, podľa ktorého celkový nápad trestnej činnosti klesol o 25 až 30 percent. Spišiak nezabudol pripomenúť rozloženie takzvanej bankomatovej mafie či objasnenie niekoľkých vrážd v regióne.

„Rozhodujúci aktéri, ktorí rozhodovali o organizovaní trestnej činnosti v tomto priestore, sú momentálne stíhaní väzobne,“ argumentoval Spišiak.

Podľa Puhu je bezpečnostná situácia v Seredi, Galante a priľahlých mestách „stabilizovaná“. Polícia reagovala aj na medializované informácie, že Seredčania majú strach z kriminality, ktorá podľa nich stúpa.

„Pocit bezpečia, samozrejme, trocha vždy zaostáva za pocitom realizácie policajnej práce, ale som pevne presvedčený, že systém hodnotenia prinúti policajtov, aj keď sa im to nepáči, preventívne pôsobiť na uliciach,“ konštatoval Polícia zverejnila aj štatistiky o podpálených autách za porovnateľné obdobie posledných troch rokov.

Zatiaľ čo v rokoch 2009 a 2010 horelo každý rok po 195 áut, tento rok eviduje polícia za rovnaké obdobie 160 podpálených áut. Policajný prezident však neuviedol, koľko z prípadov muži zákona objasnili. „Neviem teraz z hlavy číslo,“ povedal Spišiak. Ako dodal, pre políciu je komplikované objasniť tieto prípady, pretože väčšinou ide o trestnú činnosť na objednávku. Objednávatelia sa totiž v čase incidentu nachádzajú na verejnom mieste a dokážu si zabezpečiť dokonalé alibi.

// „Niektoré prípady boli objasnené, niektoré nie,“// zhrnul Spišiak. Podľa neho sú najčastejšími motívmi pre podpaľačov spory v podnikaní, ale je to tiež spôsob „odkazovania si“ pre svedectvá či zmeny svedectiev počas vyšetrovania.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM