Michaela Gálová Rôzne

Za ďalší zvierací hrob na nelegálnom cintoríne hrozí pokuta až 663,88 eura

Pred niekoľkými dňami sa do povedomia širšej verejnosti dostala správa o nelegálnom zvieracom cintoríne. V medzihrádzovom priestore v mestskej časti Veča našli miesto pre svoj posledný odpočinok viaceré uhynuté zvieratá.

Na tento nelegálny a zdravie ohrozujúci spôsob likvidácie domácich miláčikov upozorňuje aj Regionálna veterinárna a potravinová správa Šaľa. Pochovávanie zvierat týmto spôsobom je v rozpore so zákonom. Mestská polícia v Šali sa od zistenia tejto skutočnosti snaží zabraňovať podobným činom častejším hliadkovaním na týchto miestach.
„Ak MsP zistí vinníka, vec oznámi veterinárnej správe. Tá mu môže za uvedený priestupok udeliť pokutu až 663, 88 eura,“ hovorí náčelník Peter Krokavec.

Zber zvieracích tiel zabezpečuje kafiléria Asanácia s r.o. v Nitre. Asanačná služba vykoná odber uhynutých zvierat bezodplatne v prípade, že váha zvieraťa nepresahuje 5 kilogramov. Náležité opatrenia ohľadom likvidácie uhynutého zvieraťa môže po dohode s majiteľom uskutočniť aj veterinárny lekár. Mnohým vlastníkom zvierat však pri takejto predstave zviera srdce. Zriadené hroby pomáhajú mnohým rýchlejšie sa vyrovnať so stratou domáceho miláčika najmä preto, že sa pri nich môžu kedykoľvek pristaviť a zapáliť sviečku. Niektorí majitelia sú zo zákazu zhrození a legálne opatrenia likvidácie nepovažujú za vhodné.

„K väčšine domácich miláčikov majú majitelia a ich rodiny vytvorené silné citové puto a nechcú dať ich uhynuté telá do kafilérie. Preto by možno stálo za pokus, aby sa majitelia iniciovali a pokúsili o zriadenie legálneho cintorína pre zvieratá,“ tvrdí Krokavec.

psi cint
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM