Peter Štrbo Iné športy

Z Linza so šestnástimi medailami

V rakúskom Linzi štartovalo na šiestom kole Svetového pohára v plutvovom a rýchlostnom plávaní pod vodou aj deväť plavcov šalianskeho KŠP Tritón, ktorí v silnej konkurencii pretekárov z 31 plaveckých klubov (11 štátov) patrili k najlepším.

V rámci už tradičného „hosťovania vo farbách Carety Zvolen reprezentovali: Ivana Hanáková, David Starko, Barbora Pohlová, Michal Fülöp, Ema Lišková, Roman Révay, Emese Karacsónyi, Martin Medo a Michaela Zušťáková. Naši plavci v drese Carety „tvrdili“ muziku a výbornými výkonmi a bodovými ziskami sa pričinili o ďalší kolektívny úspech, keď spolu s ďalšími siedmymi plavcami Carety Zvolen nazbierali celkovo 1912 bodov, čo im stačilo na celkové druhé miesto v súťaži v konkurencii 31 bodujúcich plaveckých klubov. Víťazstvo v 6. kole si vybojoval armádny klub Egyptian shooting club (Egypt), ktorého plavci získali 2. 609 bodov a na treťom mieste skončila česká KVC Lagúna Nový Jičín, ktorej plavci nazbierali 1. 296 bodov v hodnotení plaveckých klubov.

V mužskej kategórii, ktorá bola nesmierne vyrovnaná bodovalo 19 pretekárov a prvenstvo si vybojoval so 146 bodmi taliansky plavec Kevin Zanardi (ASD SUB Modena – ročník 1992), Rovnaký počet bodov ako víťaz dosiahol aj český plavec Libor Válek (Uhlomost Most) a na piatom mieste skončil so 138 bodmi šaliansky plavec Martin Medo – r. l992 (poznámka: za víťazstvo získal plavec – 50 bodov, za druhé miesto – 46 bodov,…).

Rovnaké umiestenie ako Medo získala v kategórii senioriek Barbora Pohlová (r.1992), ktorá získala 134 bodov. Ďalších 102 bodov (poznámka: čo je slušný bodový zisk na Svetovom pohári) pridala Emese Karacsónyi, pričom favorizovaná litovčanka Lina Pleskytee (Swimschool Kaunas – r. l989) nezaváhala a po zisku 150 bodov suverénne vyhrala v konkurencii 21 plavkýň ženskú kategóriu.

V kategórii junioriek (bodovalo 39 pretekárok) ju dokázala napodobniť suverénka Svetových pohárov Ivana Hanáková (ročník l994), ktorá zvíťazila vo všetkých troch disciplínách (200, 400 a 800 metrov PP) a obsadila s maximálnym ziskom 150 bodov prvé miesto. Ďalších 111 bodov do súťaži plaveckých klubov pridala pre Caretu šalianska posila Ema Lišková (r. l997). Rovnako bohaté pretekárske zastúpenie mala aj kategória juniorov (39 plavcov), kde si prvenstvo vybojoval český plavec Jakub Jarolím (Lagúna Nový Jičín – 1995), ktorý získal maximum 150 bodov. V tejto kategórii trojnásobne bodovali aj šalianski plavci v službách Carety Zvolen, keď Roman Révay (r. l994) získal 138 bodov a obsadil šieste miesto, o rok mladší Michal Fülöp pridal ďalších 123 bodov – 9. miesto a David Starko (l996) nazbieral 108 bodov a obsadil 14. miesto.

Jediný plavec Ádam Bukor (r.1999), ktorý reprezentoval KŠP Tritón Šaľa a bol najmladším účastníkom medzi juniormi (poznámka: najmladšou juniorkou bola rakúšanka Kristína Mittermayerová (r. 2000), najstarším pretekárom bol János Féherváry (Dolphins Vienna – r. l978) a pretekárkou Christine Müller (TSC Berliner – r. l978) získal 56 bodov, ale nabral skúsenosti do budúcnosti.

Zisk 16 medailových umiestnení šalianskych plavcov v individuálnych disciplínách:

Hanáková – 3 x zlato, Medo a Révay po 3 x striebro, Pohlová – 2 x striebro a raz bronz, Fülöp – 2 x bronz, Starko a Lišková po jednom bronze, naviac dve strieborné medaily získali štafeta mužov a junioriek, ženská štafeta pridala naviac bronz hovorí nielen o úspešnej reprezentácii, ale aj o veľkej šanci Šaľanov vážne prehovoriť do nominácie na európsky a svetový šampionát, kde by nemali viacerí z nich chýbať.

Jozef Sklenár

Foto č. 1: štvorica plavcov KŠP Tritón Šaľa zľava: Medo, Révay, Starko a Fülöp vyplávala v Linzi deväť medailových umiestnení a naviac striebro v štafete. Foto č. 3: reprezentanti KŠP Tritón Foto č. 2: Najlepšia juniorka na Svetovom pohári v Linzi Ivana Hanáková v strede čaká na dekorovanie medailou

Plavci_Linz
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM