Peter Štrbo Kultúra

Výstava Vagón: Lekcia dejepisu, na ktorú nikdy nezabudnete!

Nenechajte si ujsť! Už 7. mája sa v Šali na železničnej stanici začne úspešná putovná výstava „Vagón„ venovaná problematike holokaustu, ktorá potrvá až do 11.mája. Priamo vo vagóne môžete absolvovať lekciu dejepisu, akú ste na škole určite nezažili!

Vojenské uniformy, kufre, dobové fotografie skutočných ľudí a udalostí. Klepotanie lokomotívy a typ vagóna zo začiatku 60. rokov minulého storočia dotvárajú hodnovernú atmosféru a ľahko Vás prenesú do čias minulosti .

„Pomocou osudov ľudí, ich histórie, získavajú mladí pozitívny príklad, ako môže človek zostať človekom aj v najhorších podmienkach,“ //hovorí Denisa Miklášová z Mestského kultúrneho strediska v Šali. //** „Na fotografiách nevystupujú žiadni štatisti, nezachytávajú žiadne scény z filmov. Druhá časť fotografií pochádza z nacistických novín, z propagandis­tických, hanobiacich materiálov, ktoré v tom období vychádzali v novinách. Inštalácia je založená na kontrastoch,“** uviedla a dodáva, že cieľom vagónovej výstavy je oboznámiť mládež s historickými faktami.

Výstava predstavuje dianie holokaustu najmä na území Maďarska, čomu zodpovedajú i vystavované exponáty. Veľká časť materiálov pochádza z Maďarského národného múzea, Vojenského historického múzea, Múzea dopravy a prispením sú aj filmové materiály MAFILMU. Nenechajte si ujsť príležitosť na vlastné oči uvidieť históriu trochu inak! Výstava sa uskutoční od 7.-11.mája 2012.

(DaŠkr)

pozvanka_vagon
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM