Veronika Zeiselová Tlačové správy

VIDEO: Výkopové práce začali, TU bude čoskoro stáť nové ihrisko!

Občianske združenie Novomeského, ktoré sa už niekoľko mesiacov usiluje o výstavbu novej športovo-oddychovej zóny v Šali, začalo s výstavbou nového detského ihriska. Najprv kopali bagre, potom kládli káble a dnes sa maká lopatami.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Výkopové práce začali, TU bude čoskoro stáť nové ihrisko!
Foto: Veronika Zeiselová / Zdroj: Dnes24.sk

Prvé náklady, ktoré združenie investuje, predstavujú približne 4 až 5 tisíc eur. Väčšinu z nich získalo od sponzorov, časť je osobný vklad jeho členov. Po zemných a výkopových prácach, ktoré začali v pondelok ráno, osadia konkrétne prvky ihriska – dve hojdačky, veža so šmýkačkou a pružinové hojdačky. Určené bude najmä pre deti do 12 rokov. Bude mať i osvetlenie. Časť bude hotová ešte túto jeseň.

Snažia sa zatraktívniť sídlisko

Za projektom novej zóny sú tri aktívne mladé rodiny z ulice Novomeského v Šali. Po tom, ako na začiatku tohto roka zoznámili s ideou vedenie mesta, založili občianske združenie. Potom ju predstavili verejnosti a začali pre ňu hľadať peniaze. Doteraz sa im podarilo vyzbierať okolo 3 tisíc eur. Ich prvým projektom je vybudovanie nového detského ihriska. V júni im mestskí poslanci schválili prenájom pozemku. „Cieľom je zatraktívniť časť pozemku, na ktorom sú ihriská. Po podpise nájomnej zmluvy sme vybavili rôzne povolenia a tento mesiac začali s výstavbou,“ vraví Michal Lipiak, člen OZ Novomeského .

Bude aj osvetlenie

Robotníci prevzali areál v skorých ranných hodinách. Urobili tak potom, ako pôdorys ihriska ešte minulý týždeň členovia združenia svojpomocne zamerali a farebne vyznačili. S pomocou lopát a rýľov potom vyhĺbili jeho okraje, aby sa do práce pustil bager. Ten pripravil plochu, ktorá bude neskôr vyplnená štrkom. Združenie objednalo približne 50 ton. „Vedľa neho tiež prebiehajú práce spojené s osvetlením. Priestor, ktorý zároveň kvôli bezpečnosti opáskovali, následne v najbližších dňoch oplotíme. Dodávateľ nám na hlavnú časť ihriska po týchto prácach inštaluje už objednané komponenty,“ pokračuje Lipiak. V prieskume vyhrala spoločnosť NAJ detské ihrisko z Valče.

Zapojiť sa môžete aj vy!

Súčasťou areálu by mali byť aj dve menšie ihriská pre deti a oddychová zóna s lavičkami. Chýbať by nemali tiež šmýkačky a mini-lezecká stena. Všetky tieto návrhy však závisia od získania ďalších finančných prostriedkov. „Záujemcovia sa môžu združeniu ozvať kedykoľvek. Uvažujeme tiež o tom, že na podporu svojich zámerov pripravíme na tomto priestranstve rôzne akcie pre rodiny s deťmi a seniormi. Tým ktívne prispejeme k budovaniu miestnej komunity,“ vraví Lipiak. Prvú zorganizovalo ešte v máji, kedy na pódiu vystúpil kráľ detí Majster „N“ spolu s hosťom. Výťažok z akcie putoval na detské ihrisko.

Foto: OZ Novomeského

Výkopové práce OZ Novomeského
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM