Peter Štrbo Rôzne

Vráti sa Tešedíkovo k historickému názvu Pered?

Obyvatelia Tešedíkova chcú obci prinavrátiť pôvodný historický názov Pered, ktorý jej bol úradnou mocou odobratý po druhej svetovej vojne. Obec sa miestne referendum rozhodla spojiť s parlamentnými voľbami.

Obecné zastupiteľstvo v Tešedíkove v januári vyhlásilo miestne referendum s otázkou: „Súhlasíte so zmenou názvu obce TEŠEDÍKOVO na historický názov PERED ? “ Referendum sa uskutoční v deň konania parlamentných volieb 10.marca 2012.

Zástupcovia obce chcú Tešedíkovu prinavrátiť pôvodný historický názov, ktorý sa používal takmer 800 rokov (prvá písomná zmienka je z roku 1237) a nechcú, aby sa za tým hľadala národnostná otázka. „Vo februári 1948 sa názov obce zmenil úradnou cestou z Peredu na Tešedíkovo. Nové pomenovanie dostala obec podľa mena Samuela Tešedíka. Evanjelický duchovný pedagóg a ľudový hospodár pôsobil v Szarvasi. Samuel Tešedík vystupuje v histórií ako slovenská osobnosť, v zmysle zákona o pomenovaní obcí bol Pered zaradený medzi 13 obcí, ktorým po roku 1990 nebolo vrátené pôvodné historické pomenovanie,“ píše sa na obecnej webstránke.

Tešedíkovo už má s miestnym referendom v novodobej histórii skúsenosti. Konalo sa 5.marca 1995 a obec na základe výsledkov referenda ako prvá podala žiadosť vo veci označenia obce s historickým názvom popri úradnom pomenovaní. Ministerstvo vnútra vzalo vtedy výsledky referenda na vedomie.

Foto: wikipedia.org

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM