Peter Sýkora Rôzne

Voda vo väčšine artézskych studní v Šali je vhodná aj na pitie.

Výsledky laboratórnych vyšetrení potvrdili, že vzorky vôd zo studní na Hviezdoslavovej ulici, na Námestí svätej Trojice a Pribinovom námestí sú vhodné na pitné účely.

Zlepšila sa aj kvalita vody z prameňa na Vlčanskej ulici, ktorá kvôli prítomnosti enterokokov a zvýšeným hodnotám železa a mangánu bola pri vlaňajších odberoch vyhlásená za nepitnú. „Voda na Vlčanskej ulici nevyhovuje v stanovených laboratórnych ukazovateľoch zákonným požiadavkám na vodu určenú na ľudskú spotrebu pre zvýšenú hodnotu farby, železa a mangánu. Z hľadiska ochrany je ale vzorka pitnej vody z artézskej studne na ulici Vlčanská vhodná aj na pitné účely,“ uviedla Gabriela Braníková z referátu životného prostredia Mestského úradu v Šali.
Nepitná zostáva aj naďalej voda z artézskej studne na Hornej ulici pre zvýšený obsah ortuti. „Ortuť je toxická látka, ktorá negatívne ovplyvňuje ľudské zdravie, čo sa prejavuje najmä poškodzovaním mozgu, pľúc a obličiek. Vzorka pitnej vody na ulici Horná nevyhovuje v stanovených laboratórnych ukazovateľoch požiadavkám na vodu určenú na ľudskú spotrebu a nie je vhodná na pitné účely,“ doplnila Braníková.

zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM