Zlatica Gregorová Správy

Vášho budúceho školáka zapíšete neskôr: Zápisy začnú v apríli

Ak chcete zapísať vášho budúceho školáka do materských a základných škôl v Šali, môžete tak urobiť od apríla tohto roka. Zápisy v januári už neplatia.

Ilustračný obrázok k článku Vášho budúceho školáka zapíšete neskôr: Zápisy začnú v apríli
Zdroj: TASR

„Zápis detí do ZŠ sa koná v prvý pondelok, utorok a stredu v týždni po 1. apríli kalendárneho roku. Presný časový harmonogram a miesto zápisu pre jednotlivé základné školy určíme po prerokovaní s riaditeľmi základných škôl. Podávanie žiadostí na prijímanie detí do materskej školy prebieha spravidla v prvej polovici mája,“ informuje web mesta,sala.sk.

Kedy začína povinná školská dochádzka?

Povinná školská dochádzka začína začiatkom školského roka, ktorý nasleduje po dni, keď dieťa dovŕši šiesty rok veku a dosiahne školskú spôsobilosť – teda, ak dieťa dovŕši vek šesť rokov k 31. augustu.

V prípade, že 6 – ročné dieťa ešte podľa Vás nie je pripravené začať povinnú školskú dochádzku, je možnosťou jej posunutie, čiže odklad. O ňom rozhodne riadieteľ školy, kam rodič plánuje dieťa zapísať.

„O prípadnom odklade začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky dieťaťa o jeden školský rok rozhoduje riaditeľ školy a to vždy na základe žiadosti zákonného zástupcu/rodiča. Súčasťou takejto žiadosti je odporučenie všeobecného lekára pre deti a dorast a odporučenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie," informuje mestský web.

Čo ak dieťa ešte nemá 6. rokov a rodičia ho chcú zapísať?

Ak dieťa k 31. 8. nedovŕši 6 rokov, jeho zástupca požiada, aby bolo do prvého ročníka výnimočne prijaté. Spolu so žiadosťou musí predložiť súhlasné vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie a súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast.

Základná škola pri zápise dieťaťa na plnenie povinnej školskej dochádzky vyžaduje osobné údaje: meno a priezvisko, dátum narodenia, rodné číslo, miesto narodenia, národnosť, štátne občianstvo, trvalé bydlisko dieťaťa, meno a priezvisko, adresa zamestnávateľa, trvalé bydlisko zákonných zástupcov

Štúdium v zahraničí

V prípade, že plánujete svoje dieťa prihlásiť do školy v zahraničí, musíte prísť na zápis do školy, ktorá patrí do Vášho obvodu. Tu zástupca dieťaťa oznámi riaditeľovi, že jeho dieťa bude študovať v zahraničí a zároveň podá riaditeľovi školy písomnú žiadosť.

„V žiadosti uvedie meno, priezvisko a bydlisko žiaka, rodné číslo žiaka, adresu bydliska v zahraničí a názov a adresu školy, ktorú bude žiak v zahraničí navštevovať, ak je vopred známa. Zákonný zástupca žiaka do 30 dní po príchode žiaka do krajiny pobytu predloží riaditeľovi kmeňovej školy doklad s uvedením názvu a adresy školy, ktorý potvrdzuje, že žiak navštevuje príslušnú školu. Zákonný zástupca žiaka predloží tento doklad vždy k 15. septembru príslušného školského roka, ak žiak pokračuje vo vzdelávaní. Kmeňová škola poskytuje žiakovi na základe žiadosti zákonného zástupcu alebo plnoletého žiaka učebnice a pracovné zošity,“ informuje web mesta Šaľa, šaľa.sk.

Foto: ilustračné

Zdroj: Mesto Šaľa
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM