Peter Štrbo Rôzne

Väčšina z nás má s korupciou osobné skúsenosti

Viac ako polovica Slovákov v prieskume Eurobarometer uviedla, že sa s korupciu osobne stretáva vo svojom bežnom živote. Až 92 % respondentov zo Slovenska takisto verí, že korupcia je prítomná v celoštátnych inštitúciách.

Eurobarometer sa uskutočnil v 27 členských štátoch EÚ v septembri 2011. Výsledky dnes zverejnila Európska komisia (EK).
Korupciu považujú za významný problém vo svojej krajine takmer tri štvrtiny Európanov. Podľa 47 percent oslovených sa rozsah korupcie za posledné tri roky zvýšil.
Väčšina oslovených Európanov sa tiež domnieva, že korupcia sa v ich štáte vyskytuje na všetkých úrovniach štátnej správy. Osem percent respondentov uviedlo, že v uplynulom roku boli požiadaní, alebo sa od nich očakávalo, aby dali úplatok. Len necelá tretina však tvrdí, že korupcia zasahuje do ich života.

Približne 40 percent Európanov zastáva názor, že príliš úzke vzťahy medzi podnikateľskou sférou a politikou prispievajú ku korupcii. Ďalej k tomu prispievajú aj faktory, že politici nekonajú v dostatočnej miere (36 %), a že vynakladanie verejných peňazí nie je dostatočne transparentné (33 %). Väčšina (68 %) si nemyslí, že existuje dostatočná transparentnosť a dohľad nad financovaním politických strán.
To, že korupcii sa nemožno vyhnúť a že existovala vždy, si myslí 70 percent Európanov. Dvaja z troch oslovených si myslia, že korupcia je súčasťou kultúry podnikania v ich krajine. V prípade, že by sa stretli s prípadom korupcie, by Európania najviac dôverovali polícii (42 %) a súdnemu systému (41 %) a najmenej politickým predstaviteľom (6 %), že im pomôžu.

„Je frustrujúce konštatovať, že praktické výsledky v boji proti korupcii v rámci EÚ sú neuspokojivé. Koľkokrát sme si už povedali, že je najvyšší čas konať? Európania očakávajú, že vlády jednotlivých členských štátov prijmú rozhodné kroky. Nastal čas, aby tak urobili,“ vyhlásila komisárka EÚ pre vnútorné záležitosti Cecilia Malmströmová. Hospodárske náklady, ktoré vznikli v dôsledku korupcie v EÚ, sa odhadujú približne na 120 miliárd eur ročne.

V júni minulého roku EK prijala protikorupčný balík, ktorého predmetom je zintenzívnenie boja proti korupcii v rámci všetkých relevantných politík EÚ. Vytvoril sa aj osobitný monitorovací a hodnotiaci mechanizmus EÚ – správa EÚ o boji proti korupcii, ktorá bude podávať jasný obraz o stave protikorupčného úsilia vo všetkých 27 členských štátoch EÚ. Prvá správa bude predložená v roku 2013.
Komisia čoskoro navrhne ďalšie právne predpisy, týkajúce sa napríklad konfiškácie majetku zločincov, reformy pravidiel verejného obstarávania, zdokonaľovania štatistík o trestnej činnosti a posilnenej politiky boja proti podvodom na európskej úrovni.
TASR dnes informácie poskytla Ingrid Ludviková zo Zastúpenia Európskej komisie v SR.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM