Webnoviny - Rôzne Rôzne

V tomto roku rapídne poklesli dopravné nehody

Policajný zbor od začiatku tohto roka k 10. máju eviduje 5 042 dopravných nehôd, pri ktorých bolo usmrtených 98 osôb, ťažko zranených 294 osôb a ľahko sa zranilo 1 750 osôb. Tieto štatistické ukazovatele sú historicky najnižšie s porovnateľnými obdob

V roku 2010 v porovna­teľnom období polícia zaznamenala 7 361 dopravných nehôd, pri ktorých bolo usmrtených 101 osôb, 395 osôb sa zranilo ťažko a 2 055 utrpelo ľahké zranenie.

So zreteľom na tragicky vyhasnuté ľudské životy policajný zbor vyvíja aktivity, ktoré smerujú k zníženiu počtu dopravných nehôd, a to v úmysle chrániť životy, zdravie a majetok občanov. Napriek tomuto pozitívnemu vývoju sa s touto situáciou neuspokojuje. Polícia sa do budúcna sústredí na prísnejšiu kontrolu všetkých účastníkov cestnej premávky.

Dopravní policajti sa zameriavajú na prekročenie rýchlostí, požitie alkoholu a iných návykových látok. Nekompromisne bude pristupovať k vodičom pod vplyvom alkoholu, ako aj k vodičom, ktorí hrubým spôsobom porušujú dopravné predpisy a svojou jazdou ohrozujú ostatných účastníkov cestnej premávky.

Kontrolám sa nevyhnú ani chodci a cyklisti. Policajti budú monitorovať najmä bezpečnostné prvky, ako napríklad reflexné označenie či prilby. Cyklisti sú síce vodičmi nemotorových vozidiel, ale aj na nich sa vzťahuje zákaz viesť bicykel pod vplyvom alkoholu.

Pravidelne počas piatkov a víkendov krajské riaditeľstvá Policajného zboru zabezpečujú zvýšené kontroly vodičov na alkohol a návykové látky. Hliadky sú sústredené najmä v blízkosti kultúrno-spoločenských podujatí, v okolí zábavných centier, diskoték, herní a barov.

Cieľom týchto opatrení je pozitívne ovplyvniť bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky, a tak znížiť nehodovosť a úmrtnosť na cestách.

Agentúru SITA informovala riaditeľka Odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru Jana Pôbišová.

Foto: SITA/KRPZ Košice WEBNOVINY

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM