Zlatica Gregorová Rôzne

V Tešedíkove sa zapojili do projektu: Dotácia pomôže Domovu sociálnych služieb

Zastupitelia obcí v okrese Šaľa sa čoraz častejšia chopia príležitostí a vďaka ponúkaným finančným prostriedkom ich skrášľujú. Ako to robia?

Ilustračný obrázok k článku V Tešedíkove sa zapojili do projektu: Dotácia pomôže Domovu sociálnych služieb
Zdroj: TASR

Najviac žiadostí súvisí so zlepšením životného prostredia a tým aj ekonomickejšie prevádzkovanie obecných budov. Jeden z projektov, do ktorého sa zapojili kompetentní v Tešedíkove, bol nenávratný finančný príspevok z Environmentál­neho fondu.

Poslanci schválili žiadosť o dotácie

Vďaka projektu Zvyšovanie energetickej účinnosti existujúcich verejných budov vrátane zatepľovania obec bude môcť hospodárnejšie prevádzkovať miestny Domov sociálnych služieb. Zariadenie poskytuje služby v oblasti sociálnej i zdravotnej starostlivosti. Klienti domova sú prevažne dôchodkového veku, alebo aj tí občania, ktorí potrebujú zvýšenú opateru. Zariadenie v Tešedíkove poskytuje celoročné služby 18 obyvateľom s komplexnou starostlivosťou.

V rámci tohto projektu možno využiť viaceré možnosti zabezpečenia energetickej účinnosti. Ktoré z nich uviedli vo svojej žiadosti? Na to nám odpovedal starosta Tešedíkova, Gyula Borsányi: „Ak nám našu žiadosť schvália, radi by sme zateplili obvodové steny budovy a tiež aj strechu a pod. . Súčasne by sa zrealizovala výmena sklenených tabúľ. Počítame tiež s využitím alternatívnych zdrojov – slnečných kolektorov, ktoré by zohrievali úžitkovú vodu na požadovanú teplotu.“

Využijú i slnečné kolektory

Ako ďalej skonštatoval starosta Borsányi, chcú tiež vymeniť vykurovaciu sústavu. Obec by tak vynoveným Domovom sociálnych služieb ušetrila finančné prostriedky. Tie by mohli využiť na ďalšie aktivity a zlepšenia. Ako uvádza web Environmentálneho fondu:“Maximálna výška podpory je 200 000 Eur pri dodržaní podmienky minimálneho 5% spolufinancovania zo strany žiadateľa z oprávnených nákladov projektu.“

Realizovanie dotovaných rekonštrukčných činností sa uskutoční do konca októbra tohto roka.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM