Veronika Zeiselová Samospráva

V susednej obci pribudnú nájomné byty: Záujem je už teraz veľký

V jednej z okolitých šalianskych obcí zabezpečia nájomné byty. Poslanci obecného zastupiteľstva schválili odkúpenie bytového domu s dvanástimi bytmi.

Ilustračný obrázok k článku V susednej obci pribudnú nájomné byty: Záujem je už teraz veľký
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Nové obecné nájomné byty pribudnú v susednej obci Močenok. Poslanci obecného zastupiteľstva schválili odkúpenie bytového domu s 12 bytovými jednotkami od vlastníka a zhotoviteľa stavby spoločnosti SVS Nitra. Obec už v predchádzajúcom období uzavrela so spoločnosťou zmluvu o budúcej kúpnej zmluve, ktorej obsahom je odkúpenie nájomného bytového domu na ulici A. Hlinku po získaní finančných prostriedkov zo Štátneho fondu rozvoja bývania. Byty vo vlastníctve obce budú slúžiť ako obecné nájomné byty bežného štandardu. Ich nájomný charakter bude zachovaný minimálne počas splatnosti úveru, čo je minimálne 40 rokov, informoval starosta Močenku Roman Urbánik.

Byty chcú odkúpiť v spolupráci so štátom

Cena bytového domu predstavuje 549 068 eur. Obec chce kúpu financovať podaním žiadosti o dotáciu z Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR vo výške 35 % z obstarávacích nákladov a podaním žiadosti o úver z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania vo výške 65 % z obstarávacích nákladov. Technická vybavenosť bola vybudovaná a financovaná z rozpočtu obce. Na finančné krytie technickej vybavenosti obec nepožaduje poskytnutie žiadnej dotácie.

O byty je veľký záujem

Bytový fond v Močenku sa sústreďuje prevažne v tradičných rodinných domoch, ale významnou mierou sú zastúpené aj bytové domy. V obci sa nachádza 36 bytových domov, z toho tri sú v jej vlastníctve. Obec so zhruba 4 390 obyvateľmi má 221 bytov, z toho je 61 nájomných. Hromadná bytová výstavba sa nachádza v centrálnej zóne obce. O byty je veľký záujem, od roku 2010 bolo evidovaných 150 žiadostí o pridelenie bytu. Záujem je aj o stavebné pozemky na výstavbu rodinných domov, intenzita individuálnej bytovej výstavby je však nízka. V roku 2013 a 2014 bolo vydaných spolu 24 stavebných povolení pre rodinné domy.

Obec chce stavať aj v budúcnosti

V Močenku od roku 2000 vzniklo 53 bytových jednotiek, ktoré boli financované prostredníctvom úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania a dotácie z Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. „Na základe monitorovania záujmu bude obec pokračovať vo výstavbe nájomných bytov pre rôzne cieľové skupiny“, skonštatoval starosta. Pripravené sú ďalšie lokality pre výstavbu bytov, tieto lokality budú zapracované v zmenách a doplnkoch územnoplánovacej dokumentácie a v novom programe rozvoja.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM