Samospráva

V Šali už čoskoro nebude kde pochovávať. Aké riešenia pripravuje radnica?

Kapacita súčasného cintorína bude úplne vyčerpaná už o dva roky, možno ju však rozšíriť. Mestský úrad však upozorňuje, že ide iba o dočasné riešenie. Radnica preto musí čo najskôr začať s prípravami na výstavbu nového cintorína.

Ilustračný obrázok k článku V Šali už čoskoro nebude kde pochovávať. Aké riešenia pripravuje radnica?
Foto: Peter Štrbo / Zdroj: Dnes24.sk

„Kapacita súčasného bude vyčerpaná koncom roku 2015 a preto musí mesto prikročiť k vybudovaniu nového a zároveň zvýšiť kapacitu súčasného, čo je možné úpravou voľnej plochy v areáli cintorína s kapacitou 200 klasických hrobových miest a likvidáciou bývalej márnice, čím by sme získali ďalších minimálne 200 hrobových miest. Využitím týchto priestorov by k vyčerpaniu kapacity cintorína došlo v roku 2018,“ uvádza magistrát v správe o plánovaných investíciách.

Mesto chce v rozpočte na rok 2014 vyčleniť peniaze na zbúranie márnice a úpravu pozemku. Zároveň chce hľadať možnosti na vybudovanie nového cintorína, ktorý by mal byť v prevádzke najneskôr v roku 2018. „Otvoreniu nového cintorína predchádza určenie a získanie vhodného pozemku, vypracovanie projektovej dokumentácie a samotná výstavba. Preto je nutné urýchlene, najneskôr do konca roku 2013, určiť definitívne miesto, na ktorom sa bude cintorín nachádzať,“ píše sa v správe.

Podľa predbežných plánov by mohol nový cintorín vzniknúť na parcelách v blízkosti čistiarne odpadových vôd v smere na Vlčany. V tejto lokalite je 80 percent pozemkov vo vlastníctve mesta, vďaka čomu by radnica ušetrila peniaze za ich výkup.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM