Zlatica Gregorová Kultúra

V Šali sa zišli odborní degustátori: Konalo sa Víno Terra Wag Šaľa 2018, FOTO

Už po štvrtýkrát sa u nás uskutočnilo podujatie venované vínam, vinárom a všetkým "vínnym muškám". Atmosféru si vychutnal i stropkovský primátor.

Ilustračný obrázok k článku V  Šali sa zišli odborní degustátori: Konalo sa Víno Terra Wag  Šaľa 2018, FOTO
Foto: Zlatica Gregorová

Víno Terra Wag Šaľa 2018 je súťažnou prezentáciou a výstavou vín. Pod palcom ju má pracovníčka Referátu pre kultúru a šport na MsÚ v Šali Martina Čižmáriková. Iste ste sa aj vy stretli s vínami ako napr..Frankovka modrá, Cabernet Sauvignon, Hubert Grand Rosé, Rulandské biele, Rizling, či Chardonnay… Je ich nespočetne veľa a delia sa na biele, ružové, červené a taktiež môžu byť tiché alebo šumivé.

Každému podľa nálady a chuti. Víno si môžete zaobstarať na rôzne príležitosti, najčastejšie si ním pripíjame na radosť, úspech a zdravie. Kúpite si ho v obchodoch alebo priamo vo vinárstvach. A práve vinári poslali 250 vzoriek do tohtoročnej súťaže, aby v priestoroch Denného centra na Hornej ulici v Šali dňa 5. apríla 2018 ich kvalitu ocenili garantovaní odborníci. Verejná ochutnávka vín sa následne uskutoční v lete 2018.

Vzácni hostia

Po usadení jednotlivých degustátorov k stolom v priestoroch Denného centra sa prítomným prihovoril aj primátor mesta Šaľa Jozef Belický. S radosťou privítal prezidenta súťaže profesora Fedora Malíka, odborného garanta súťaže Romana Janoušeka ako i vinárov z Maďarska, Moravy a primátora Stropkova Ondreja Brendzu a jeho zástupcu Dušana Lukáča. Všetkým zaželal príjemne strávené chvíle v Šali.

Odborné posúdenie

K slovu sa dostal aj prezident súťaže profesor Fedor Malík. Práve profesor Malík prítomných povzbudzoval na objektívnu degustáciu a odborné hodnotenie vín. Ako povedal: „Mesto Šaľa svojou geografickou polohou je vhodným miestom na to, aby sa tu stretávali maďarské a československé vína. Tohto roku sme pokročili, máme 250 vzoriek a na rok, sľubujeme, že bude vyše 300 vzoriek. Cítim sa tu dobre a dúfajme, že vína, ktoré zvíťazia, budú tie najlepšie.“

Odborný garant súťaže Roman Janoušek degustátorom upresnil technické podmienky a požiadal ich, aby hodnotili nanajvýš objektívne a podľa skutočných pocitov. Primátor Stropkova Ondrej Brendza nám prezradil, že účasť na tomto podujatí je pre neho hodnotná. Skonštatoval, že i keď Stropkov nie je vinárska oblasť, každopádne, víno pijú aj tam. Ako Ondrej Brendza podotkol, on osobne má víno rád a jeho favoritom je biele, suché.

Prítomní degustátori sa po príhovoroch pustili do hodnotenia súťažných vzoriek. Prezident Víno Terra Wag Šaľa 2018 profesor Fedor Malík počas degustácie vyslovil želanie: „Nech vyšleme zo Šale poslanie, že naše vína sú 24 – karátové.“

Víťazi

Prinášame vám aj výsledky Víno Terra Wag Šaľa 2018, ako ich zverejnila sala.sk

  1. Peter Pápay, Močenok – Rizling vlašský 2017, 89,67 bodov
  2. Anna Nagyová, Zlatý strapec Viničky, Cuveé polosladké 2011, 91 b
  3. Vinohradníctvo Pavelka a syn, Rosé Cuveé 2017, 88 b
  4. Víno Chudý, Cabernet Sauvignon 2017, 89,67b
  5. Vitis Pezinok, Chateau Pezinok, Frankovka modrá 2013, 89 b
  6. Anna Nagyová,Zlatý strapec Viničky, Tokajský fordítáš,
  7. Hubert J.E, Hubert de Luxe rosé, 85,67b
V Šali sa zišli odborní degustátori: Konalo sa Víno Terra Wag Šaľa 2018, FOTO
73
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM