Zlatica Gregorová Správy Samospráva

V Šali sa chystá elitné podujatie: Zaostrené bude na problémy mládeže

Už počas minulého roka 2016 sa v Šali konal prieskum. Poznatky boli podkladom pre začiatok spolupráce a zapojenie sa do projektu Mládež v Európe.

Ilustračný obrázok k článku V Šali sa chystá elitné podujatie: Zaostrené bude na problémy mládeže
Foto: Zlatica Gregorová

Už počas minulého roka 2016 sa v Šali konal prieskum. V ňom mohli svoj názor vyjadriť zástupcovia šalianskych základných škôl. Podstatou bolo zosumarizovať názory na využívanie voľnočasových aktivít v Šali.

Mládež v Európe

Pred pár dňami sa v Šali uskutočnilo stretnutie zástupcov základných škôl, Centra voľného času a ďalších inštitúcií, aby sa oboznámili s výsledkami prieskumu ohľadom voľnočasových aktivít šalianskej mládeže – skúsenosti s fajčením, drogami, alkoholom a pod. Stretnutie bolo zároveň pracovnou poradou k pripravovanému Mládež v Európe. Organizátorom akcie bolo Mesto Šaľa a ICSRA (Islandského centra pre sociálny výskum a analýzu). „Pracovné stretnutie otvoril primátor mesta Mgr. Jozef Belický. Vo svojom príhovore vyslovil plnú podporu myšlienkam tohto významného pilotného projektu na Slovensku a prisľúbil aktívnu pomoc,“ informuje mestský web, sala.sk.

Zvýšenie kvality života

A prečo práve Island? Táto krajina je známa urputným bojom proti alkoholu a fajčeniu islandskej mládeže. S uspokojivými výsledkami sa rozhodli podeliť aj s ostatnými krajinami a tak sa zrodila spolupráca s viacerými samosprávami, aj šalianskou. Hlavným cieľom projektu je skvalitňovanie života mladých ľudí a vytváranie optimálnych podmienok pre využívanie ich voľného času v meste Šaľa. Ako nás informovala hovorkyňa mesta Šaľa, Alexandra Szabová „Islanďania oslovili naše mesto v súvislosti so spoluprácou ešte v minulom roku. Vtedy sme ponúkli základným a stredným školám účasť na prieskume.“ Po prvom minuloročnom stretnutí s predstaviteľmi ICSRA sa nedávno uskutočnilo už druhé stretnutie prípravného výboru septembrovej konferencie. „Prieskumu sa zúčastnili žiaci šalianskych základných škôl. Budeme veľmi radi, ak sa k nim v budúcnosti pripoja i študenti stredných škôl,“ uviedla hovorkyňa.

Medzinárodná spolupráca na konferencii

Za islandských hostí sa stretnutia zúčastnil  riaditeľ ICSRA – Islandic Centre for Social Resaerch and Analysis v Islande Jón Sigfússon a prezidentka IOGT International Kristína Šperková zo Švédska. Podujatie s rovnomenným názvom sa bude konať 14. 9. 2017 v kongresovej sále Mestského úradu v Šali. Pôjde o konferenciu, ktorej by sa podľa dostupných informácií malo zúčastniť množstvo zaujímavých osobností z oblasti spoločenského, kultúrneho a politického života.

Foto: ilustračné

Zdroj: Mesto Šaľa
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM