Zlatica Gregorová Samospráva

V Šali sa buduje aj modernizuje: Aké projekty dostali podporu?

Mesto i tomto roku usilovne vypracovávalo a podávalo žiadosti na uskutočnenie plánov z rôznych oblastí. Pozrite si niektoré z nich, ako obstáli.

Ilustračný obrázok k článku V Šali sa buduje aj modernizuje: Aké projekty dostali podporu?
Foto: Zlatica Gregorová

Či už to bolo znižovanie energetickej náročnosti budov, budovanie detských ihrísk alebo pomoc pri organizovaní kultúrnych podujatí. Podľa typu výzvy sa vypracovali projekty a potom už úradníci čakali na pozitívne výsledky. Vo väčšine prípadov boli žiadosti úspešné, niektoré výzvy nakoniec boli zrušené a niečo sa možno zadarí nabudúce.

Podpora slovenských filmov

Mesto Šaľa sa vo februári tohto roka zapojilo do výzvy „Podpora návštevnosti na slovenské kinematografické diela v DK Kino Šaľa“ – podpora návštevnosti slovenských kinematografických diel. Podľa rokovacích materiálov poslancov MsZ v Šali výška podpory závisela na počte predaných vstupeniek na slovenský film. Audiovizuálny fond prispeje 1 eurom na každú predanú vstupenku. Projekt bol vyhodnotený ako úspešný a bola mu priklepnutá dotácia 735 eur.

V profesijnej oblasti mesto skúsilo šťastie vo Výzve Úspešne na trhu práce. Podľa dostupných informácií, išlo o dotovanie dvoch pracovných miest, z toho jedno na rok a druhé miesto na rok a pol a v tejto súvislosti „o poskytnutie finančných príspevkov na podporu vytvorenia pracovného miesta v prvom pravidelne platenom zamestnaní u zamestnávateľa, ktorý na tento účel vytvorí pracovné miesto v rámci národného projektu „Úspešne na trhu práce.“ Požadovaných 8860 eur mesto získalo.

Rekonštrukcia aj kamery

Do plánovaných rekonštrukcií mestských budov patrí aj večiansky kultúrny dom. Na jar tohto roka sa mesto zapojilo s projektom Rekonštrukcia kultúrneho domu Šaľa – Veča – zníženie energetickej náročnosti a druhým plánom je Rozšírenie kamerového systému v Šali 2017. Podľa informácií z mesta sú obidva stále v posudzovacom procese. Požadovaná výška Nenávratného finančného príspevku je 677 493,30 eur, z toho vlastná päťpercentná spoluúčasť predstavuje 35 657,54€. V prípade kamerového systému mesto požaduje sumu 14 500,00 eur a dofinancuje sumou 4909 eur.

Pozornosť sa sústredila aj na šaliansky šport. Po tom, čo Úrad vlády SR zverejnil Výzvu, pracovníci MsÚ v Šali mu následne adresovali Žiadosť o poskytnutie dotácie v rámci programu – Podpora rozvoja športu na rok 2017. V rámci žiadosti boli podané 4 projekty s celkovým rozpočtom 122 938, 64 eur. Prvým bolo Multifunkčné ihrisko – Ul. 8. mája, Šaľa, ďalej išlo o Vybudovanie detského ihriska – vnútroblok ul. 1. mája, Šaľa, tretím projektom bola Výmena povrchu Multifunkčného ihriska – v areáli ZŠ Ľ. Štúra, Šaľa a posledná žiadosť sa týkala Nákup športovej výbavy pre futbalistov. Výzva je však zrušená, projekty sa zatiaľ neuskutočnia.

Cyklotrasa bude realitou

K úspešným júnovým žiadostiam, podľa rokovacích materiálov, patrí Osvetlenie dvoch priechodov pre chodcov v Šali s požadovanou sumou 17 447,43 eur plus vlastný vklad a tiež 1000 eur, získaných na základe Darovacej zmluvy. Veľkým pozitívom končiaceho sa roka 2017 je projekt Cyklotrasa za zamestnaním do priemyselného areálu – Zvýšenie atraktivity a prepravnej kapacity nemotorovej dopravy (predovšetkým cyklistickej dopravy). Celkové výdavky sú 1 187 216,06 eur s požadovanou a aj schválenou sumou 1 127 855, 26 eur.

Revitalizácia verejných medziblokových priestorov sídliska Veča v meste Šaľa – Zlepšenie environmentálnych aspektov v mestách a mestských oblastiach prostredníctvom budovania prvkov zelenej infraštruktúry a adaptáciou urbanizovaného prostredia na zmenu klímy ako aj zavádzaním systémových prvkov znižovania znečistenia ovzdušia a hluku je názov ďalšieho úspešného plánu so schválenou dotáciou NFP 493 910,57 eur a dofinancovaním z vlastných mestských zdrojov v sume 27 795,29 eur.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM