Zlatica Gregorová Samospráva

V Šali pribudnú nové ulice: Poslanci musia schváliť ich názvy

Spolu s rozšírením Individuálnej bytovej výstavby v našom meste vzniknú aj ďalšie ulice. Tie musia byť pomenované.

Ilustračný obrázok k článku V Šali pribudnú nové ulice: Poslanci musia schváliť ich názvy
Foto: Zlatica Gregorová

Návrhy sa týkajú názvov ulíc a verejných priestranstiev v meste Šaľa IBV BILICA, IBV DOSTIHOVÁ DRÁHA, IBV PEKNÁ CESTA. „Predkladaný návrh Všeobecne záväzného nariadenia mesta Šaľa (ďalej len VZN) o určení názvov ulíc a iných verejných priestranstiev v meste Šaľa bol spracovaný z dôvodu stavebného rozvoja individuálnej bytovej výstavby v meste a s tým súvisiacou povinnosťou určiť názvy novovzniknutým uliciam,“ informujú rokovacie materiály.

Ulica po osobnosti

V areáli Individuálnej bytovej výstavby by sa malo rozhodnúť o určení názvu Ulica Sama Chalupku. Pomenovanie sa vzťahuje k významnému slovenskému umelcovi, Samovi Chalupkovi. Nachádza sa v novej výstavbe rodinných domov, v blízkosti ulíc Murgašova, Smetanova, Sládkovičova, Kpt. Jaroša a ulice Jánošíkova.

Jazdectvo aj ovocie

Šalianska lokalita v severnej časti mesta IBV DOSTIHOVÁ DRÁHA má v návrhu začlenené štyri ulice. Pomenovania sú odvodené od jazdeckého športu ako je Dostihová ulica, Parkúrová ulica, Voltížna ulica, Ulica Likavka. Šaľa je okrem iného známa aj chovom koní a úspechmi v jazdectve, i preto toto netradičné pomenovanie. „Zámerom navrhnutým pomenovaním ulíc je symbolika súvisiaca s chovom dostihových, parkúrových a voltížnych koní v pôvodnom SOUP Šaľa a samotný fakt, že IBV je v polohe bývalej dostihovej dráhy. Pomenovanie Ulice Likavka bude pripomínať meno dostihového koňa Likavka, ktorý bol zakladateľom chovu ďalších generácií dostihových koní v pôvodnom SOPU Šaľa,“ uvádza sa v rokovacích materiáloch.

V súvislosti s Indivudálnou bytovou výstavbou PEKNÁ CESTA padli do návrhu ovocné pomenovania nových ulíc. Po ich schválení by v lokalite pribudla Jabloňová aj Slivková ulica. Nachádzajú sa na východe mesta Šaľa a v ich okolí už podobné ovocné názvy môžeme nájsť. Natrafíte tam na Lipovú, Broskyňovú aj Gaštanovú ulicu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM