Zlatica Gregorová Kultúra

V Šali odovzdajú Ceny Jána Johanidesa: Slávnosť bude čoskoro!

Mestská knižnica v našom meste je pomenovaná po významnom slovenskom literátovi. Roky svojho života prežil v Šali.

Ilustračný obrázok k článku V Šali odovzdajú Ceny Jána Johanidesa: Slávnosť bude čoskoro!
Foto: Zlatica Gregorová

Z úcty k umelcovi nesie kultúrna inštitúcia jeho meno. Každoročne sa v knižnici koná viacero zaujímavých aktivít. Patrí k nim aj Esej Jána Johanidesa.

8. ročník

Ôsmy ročník celoslovenskej súťaže vyhlásilo Literárne informačné centrum a je určené stredoškolákom. Ich úlohou je napísať esej so všetkými je atribútmi. Teda, aby bola zaujímavo, vtipne a pútavo spracovaná.

Vyjadriť myšlienky

„Cieľom súťaže je povzbudiť mladých ľudí, aby vyjadrili svoje myšlienky a názory v podobe autorských esejí. Súťaž má ambíciu vytvárať stredoškolákom priestor na rozvoj autorského písania a rozvíjať v nich schopnosť kriticky myslieť a argumentovať,“ vyhlásili organizátori súťaže.

Tri myšlienky

Svoje literárne počiny mohli žiaci zasielať do polovice marca 2018. Tohtoročné témy – myšlienky Jána Johanidesa, si mohli súťažiaci vybrať podľa svojho uváženia. Témy boli nasledovné:

1.Pokiaľ človek žije, nevie, že je niť, nič viac, iba obyčajná niť, ani nevie, ako sa táto jeho niť prepletá a spletá s ďalšími niťami.

2. Som priateľ revolty, bojím sa však terorizmu, ktorý by mohli riadiť veľmi rafinované mozgy, dokonca raritné mozgy s vysokým IQ.

3. Našou najväčšou súčasnou chybou je fakt, že sme pripustili odumieranie citov.

Cena aj Esej Jána Johanidesa

Už o pár dní sa v Šali bude konať slávnostné podujatie Cena Jána Johanidesa. Uskutoční sa 24. apríla 2018 o 13.00 hod. v bábkovej sále Domu kultúry v Šali. Pri tejto príležitosti sa bude konať aj vyhodnotenie súťaže Esej Jána Johanidesa. Začne sa o 10.00 hod. taktiež v bábkovej sále. Svojou prítomnosťou podujatia podporí primátor mesta Šaľa Jozef Belický, riaditeľka LIC Bratislava Miroslava Vallová, honorárny konzul Sk v Hessensku Imrich Donáth a riaditeľka Mestskej knižnice Jána Johanidesa v Šali Adriana Gerová.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM