Zlatica Gregorová Samospráva

V Šali myslia aj na zvieracie útulky: Odklepli im dotácie

Počas júla Mesto Šaľa zverejnilo výzvu na Dotáciu zo svojho rozpočtu. Dnes už vieme, komu peniaze poputujú.

Ilustračný obrázok k článku V Šali myslia aj na zvieracie útulky: Odklepli im dotácie
Zdroj: TASR

Išlo o Výzvu na Dotáciu z rozpočtu mesta pre oblasť zabezpečovania zdravých životných podmienok a bezpečnosti obyvateľov pri súčasnom zabezpečovaní ochrany zvierat. O financie na svoju činnosť mohli zažiadať právnické aj fyzické osoby s pôsobnosťou v našom meste. Urobiť tak mohli do polovice augusta tohto roka.

Starostlivosť o psov a mačky

V našom meste starostlivosť o zvieratá, konkrétne psy a mačky prevzali na svoje plecia členovia dvoch občianskych združení. Občianske združenie Zatúlané psíky Šaľa existuje od roku 2011. Odvtedy až po súčasnosť vykonáva starostlivosť o zatúlané psíky a poskytuje im dočasnú opateru vo forme bežnej starostlivosti aj veterinárneho ošetrenia. Spolupracujú i s príslušníkmi Mestskej polície v Šali pri odchytoch zvierat. O.Z. O psíčkovi a mačičke je združenie, ktoré vzniklo z pôvodných Mačacích anjelov a pôsobí v Šali o niečo kratšie. Členovia združenia poskytujú starostlivosť predovšetkým mačkám (kastráciu) a pouličným psíkom. Nedávno dobudovali depozit, koterce a zaoberajú sa všeobecnou opaterou o zvieratá.

Obe združenia sa zapojili do spomínanej výzvy. Udelenie týchto dotácií bolo jednou z rokovacích tém štvrtkového zasadnutia Mestského zastupiteľstva v Šali. Poslanci sa teda rozhodovali o tom, či činnosti združení podporia. Referentka OSaKČ na MsÚ v Šali, Edita Haládiková predniesla návrh a skonštatovala, že obe žiadosti spĺňajú všetky potrebné náležitosti a ciele výzvy a sú kvalitne spracované.

Pozitívne výsledky

Po následnej rozprave k tomuto bodu sa mohli vyjadriť prítomní poslanci. Poslanec Róbert Andráši s návrhom udelenia dotácii združeniam súhlasil. Skonštatoval, že vidí rozdiel oproti minulým rokom vďaka ich činnosti a rozhodne podporil spoluprácu s nimi. Poslanec Varsányi sa vyjadril v zmysle, že je to síce fajn, s návrhom súhlasí, len ho zaráža, prečo mesto nemá vyčlenené peniaze aj pre bezdomovcov, ale pre psy áno. Poslanec Krištof tiež súhlasí, avšak dal do pléna otázku, či je humánna kastrácia mačiek. Návrhy nakoniec poslanci schválili a peňažné dotácie poputujú na činnosť oboch zvieracích združení.

Dotácie schválili

„Dotáciu z rozpočtu mesta na rok 2017 pre OZ Zatúlané psíky pre oblasť zabezpečovania zdravých životných podmienok a bezpečnosti obyvateľov pri súčasnom zabezpečovaní ochrany zvierat vo výške 100 eur na jedného ošetreného psa, maximálne však 5 000 eur, pre O.Z. O psíčkovi a mačičke pre oblasť zabezpečovania zdravých životných podmienok a bezpečnosti obyvateľov pri súčasnom zabezpečovaní ochrany zvierat vo výške 40 eur na jednu odchytenú a sterilizovanú mačku vrátenú do pôvodného revíru, maximálne však do výšky 2 000 eur,“ píše sa v Uznesení MsZ.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM