Zlatica Gregorová Rôzne

V Šali máme lodného kapitána: Jeho Matróz nedávno doputoval

Obdiv aj osobné skúsenosti s plávajúcimi dopravnými prostriedkami ho priviedli k skvelej myšlienke. Zaobstarať si loď.

Ilustračný obrázok k článku V Šali máme lodného kapitána: Jeho Matróz nedávno doputoval
Foto: Zlatica Gregorová

Loď v časoch svojej slávy hostila na svojej palube množstvo osobností. Po rokoch aktívnej činnosti doplávala do svojho posledného cieľa. Bola láskou Šaľana Miroslava Majera. Ako sa vyjadril pre web, sala,sk, plavil sa mnohými svetovými moriami. Ako milovník lodí a vody si raz zaumienil, že jedno plavidlo by mohlo kotviť priamo na jeho obľúbenom Váhu. Nešlo o hocijakú malú loďku, ale poriadne nákladné plavidlo.

Loď menom Matróz

Loď MV – P1, pomenoval Matróz. Tak sa volá aj miestny Klub vodných športov, ktorý poskytuje turistické plavby po Váhu, lodivodné služby, celosezónne parkovanie lodí, rybolov, zimovanie lodí na brehu a mnoho iného, priamo v našom meste. Podobne, ako v neďalekej Seredi, aj v Šali táto loď kotvila dlhé roky. Ako jej seredská kolegyňa bola skvelým miestom relaxácie a príjemného posedenia v netradičnom reštauračnom priestore, v obklopení pokojnej vodnej hladiny a občas aj šumiacich vĺn.

Šaliansky lodný kapitán sa počas plavieb postretal množstvom obyčajných ľudí, ale aj známych osobností. A nechýbali medzi ľudia z politického života. Ako webu, sala. sk prezradil Miroslav Majer, pred devätnástimi rokmi sa tu odomykala časť Váhu, kvôli plánovanej nákladnej preprave. Tá mala viesť z Komárna až po Sereď. Na palube vtedy boli mnohí naši aj zahraniční politici.

Doplávala do cieľa

A čo je s loďou teraz? Podľa vyjadrenia lodného kapitána Majera, „tak, ako všetko, aj ona jednoducho zostarla“. Jej skoro dvadsaťročná púť je na konci. Iste však navždy ostane v srdciach tých, ktorí mali česť stáť na jej palube a prežiť neopakovateľné chvíle.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM