Zlatica Gregorová Samospráva

V Šali chcú rozvíjať telesnú výchovu: Zrekonštruujú žiakom telocvične

Dostatok pohybových aktivít pre deti leží na srdci aj mestu Šaľa. Pravidelný režim majú na starosti vzdelávacie inštitúcie.

Ilustračný obrázok k článku V Šali chcú rozvíjať telesnú výchovu: Zrekonštruujú žiakom telocvične
Foto: Zlatica Gregorová

Okrem mesta aj množstvo zapálených aktivistov zo združení buduje detské ihriská a organizuje kopec športových aktivít pre malých aj veľkých. O renováciu telocviční sa postará aj ministerstvo.

Šalianske školy majú vo svojom rozvrhu hodiny telesnej výchovy. Sú určené k fyzickej zdatnosti, či zrelaxovaniu žiakov. Vyučujú sa prevažne v školských telocvičniach. Tie sa poväčšine budovali už pred desiatkami rokov a ak majú slúžiť ďalej, je potrebná ich priebežná údržba, ba až rekonštrukcia. K nej by malo dôjsť na dvoch šalianskych školách, ZŠ Hollého a ZŠ s MŠ Bernolákova I.

Poslancom Mestského zastupiteľstva bol na ich septembrovom zasadnutí predložený návrh na „Predloženie žiadosti o poskytnutie finančných prostriedkov na rozvoj výchovy a vzdelávania žiakov v oblasti telesnej a športovej výchovy formou dostavby, rekonštrukcie alebo výstavby novej telocvične na rok 2017."

Nižšia spoluúčasť

Výzvu zverejnilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky. To informuje aj o znížení spoluúčasti na projekte. Žiadateľ aktuálne nemusí mať povinnú spoluúčasť na projekte 25%, ale iba 10%. „Cieľom výzvy je zlepšiť vybavenosť telocviční a zvýšiť počet učebných priestorov – telocviční určených na výchovno-vzdelávací proces v oblasti telesnej a športovej výchovy formou: dostavby telocvične, rekonštrukcie telocvične alebo výstavby novej telocvične,“ informuje o výzve ministerský web.

Schvaľovali poslanci

Poslanci MsZ vŠali teda schvaľovali podanie žiadosti týchto projektov: „Rekonštrukcia strešného plášťa, pavilón D (telocvičňa) – ZŠ J. Hollého“ ako aj ,,Rekonštrukcia strešného plášťa zateplenie telocvične – ZŠ s MŠ Bernolákova 1. Na rekonštrukciu Hollého telocvične poslanci schválili dofinancovanie sumou 4 810,65 EUR a telocvični na Bernolákovej odobrili sumu 4 650,20. Obe sumy sú desiatimi percentami z celkových predpokladaných súm na projekty. Ministerstvo tak obom šalianskym školám pomôže sumou viac ako 80 000 eur.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM