Zlatica Gregorová Samospráva

V Šali chcú oživiť lesopark: Vznikne relax zóna pre všetkých

V meste Šaľa vznikne ďalšie miesto na oddych. Radnica už vykonala prvé kroky k znovuoživeniu jej medzihrádzovej časti.

Ilustračný obrázok k článku V Šali chcú oživiť lesopark: Vznikne relax zóna pre všetkých
Zdroj: TASR

Príroda človeku odjakživa poskytuje to najlepšie, čo môže využiť. Šaľa má tú výhodu, že cez ňu preteká rieka Váh. To znamená široké možnosti využitia nielen jej vodného potenciálu, ale i priestoru na nábreží. Stačil nápad a rodí sa relaxačná zóna.

Nápad vznikol na prechádzke

Dobrovoľníci z OZ Petra Bošňáka, ktorým prírodné areály ležia na srdci, už v minulosti vykonali viacero aktivít v tejto oblasti. Ako nás v máji tohto roka informovala predsedníčka združenia, Gabriela Lacková, mali v pláne predostrieť mestu myšlienku revitalizácie a vytvorenia lesoparku pri večianskej pláži. Táto časť Šale jej osobitne leží na srdci, keďže jej otec bol uznávaný ochranár a pre Šaľu urobil veľa významného nielen v ochrane životného prostredia. Aktivity vyvíjal aj v miestach budúcej relaxačnej zóny.

Mesto súhlasí

S vedením mesta sa zhodli v tom, že tieto miesta by mali slúžiť verejnosti a je potrebné urobiť všetko k ich využívaniu. Ako nám vtedy povedala Gabriela Lacková, primátor mesta Šaľa, Jozef Belický vyslovil jednoznačný súhlas ohľadom rokovania s príslušnými orgánmi, ktorých sa budúca realizácia oddychového areálu dotýka.Na Mimoriadnom augustovom zasadnutí poslancov Mestského zastupiteľstva v Šali sa prejednával i tento bod. Zo strany mesta už aj pripravili návrh Nájomnej zmluvy s Pozemkovým spoločenstvom Urbariát Šaľa, ktorému patrí väčšina pozemkov. Poslanci návrh schválili.

Nové chodníky aj herné prvky

„Mestský úrad má záujem revitalizáciou vytvoriť atraktívnu oddychovú časť mesta v medzihrádzovom priestore a to vybudovaním osvetlenia resp. jeho rekonštrukciou a dobudovaním nového, ako aj zrekonštruovaním a vybudovaním nových chodníkov, osadenie herných prvkov pre deti a mládež a úpravu lesného porastu v súlade so všeobecne záväznými právnymi predpismi v oblasti životného prostredia a lesného hospodárstva,“ uvádza sa v rokovacom materiáli.

Mesto plánuje revitalizáciu a vytvorenie oddychovej zóny v lesoparku financovať prostredníctvom grantov, dotácií a pod. Išlo by o dlhodobé užívanie pozemkov, mesto počíta s minimálne dvadsaťročným nájmom.

Foto:ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM