Zlatica Gregorová Kultúra

V našom meste opäť divadelne: Zlatá priadka 2017 otvorila svoje brány

Po Javiskovom škriatkovi aj Detskom javiskovom sne sa začal už 46. ročník Celoštátnej súťaže. Prídu i hostia zo Srbska.

Ilustračný obrázok k článku V našom meste opäť divadelne: Zlatá priadka 2017 otvorila svoje brány
Foto: Zlatica Gregorová

Zlatú priadku 2017 vyhlásilo Národné osvetové centrum v Bratislave spolu s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR a Mestským strediskom v Šali. Zapojiť sa môžu deti vo veku od 6 do 15 rokov. Celoštátna súťaž sa začala dnešným slávnostným otvorením v divadelnej sále Domu kultúry v Šali.

Vystúpenia víťazov divadelných súťaží

Divadelné defilé sa koná v priestoroch Domu kultúry od 25. mája do 28. mája 2017. Počas niekoľkých dní uvidíte víťazov zo všetkých tohtoročných postupových súťaží, tvorbu detí a ich učiteľov z detských súborov i umeleckých škôl. Cieľom súťaže Zlatá priadka – Šaľa 2017 je „prehliadka súborov a sólistov divadla hraného deťmi (činoherného, bábkového, hudobno-dramatického, pohybového a pantomimického, dramatickej hry detí) je najvyššou prezentáciou kolektívov a jednotlivcov v oblasti detskej dramatickej tvorivosti,“ píše sa v propozíciách k súťaži.

17 súborov = 330 detí a jeden zahraničný hosť

Okrem prehliadky detskej tvorivosti, kde sa budú prezentovať detské divadelné súbory z Vrábľov, Galanty, Cífera, Popradu, Žiaru nad Hronom, Novej Dubnice, Púchova, Prešova, Veľkého Krtíša, Nitry, Poráča, Zakamenného, Bratislavy a Trebišova je pre návštevníkov podujatia pripravených niekoľko prekvapení. Na konci každého dňa sú pripravené aktivity, vyhodnotenie a rôzne atraktívne súťaže i karaoke šou. Dokopy sa súťaže zúčastní 330 detí.

Zaujímavosťou je i Workshop pre režisérov, seminaristov a vedúcich súborov, ktorý sa bude konať na Kaskádach. Detaily podujatia nám prezradil vedúci MsKS Šaľa, František Botka: „Pripravili sme i sprievodné aktivity – tvorivé dielne na 4 – 5 stanovištiach, kde si deti, ktoré čakajú na vystúpenia alebo majú už po nich a môžu si s pracovníčkami kultúrneho strediska Večierka vyskúšať maľovanie voskom, vytváranie náramkov z papiera a pod. Slávnostné vyhlásenie výsledkov súťaže sa uskutoční 27.mája 2017 o 17. 00 hod. v divadelnej sále Domu kultúry.“

Podľa slov Františka Botku ide o organizačne náročné podujatie. Už zajtra sa do súťaže zapoja i hostia zo Srbska. Celoštátni víťazi Zlatej priadky sa následne predstavia na 95. ročníku súťaží slovenských divadelných súborov – Scénická žatva 2017.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM