Zlatica Gregorová Rôzne

V meste pribudnú nové kontajnery: Budú čiastočne zapustené do zeme

Mesto Šaľa rozbieha viacero aktivít v oblasti ekológie. Ochrana životného prostredia je nielen moderná, ale i veľmi žiadúca.

Ilustračný obrázok k článku V meste pribudnú nové kontajnery: Budú čiastočne zapustené do zeme
Foto: Zlatica Gregorová

Na to, aby odpad nekončil na verejných priestranstvách a tam, kde nemá čo hľadať, slúžia smetné nádoby, alebo veľké kontajnery. V meste ich plánujú zmodernizovať.

Polopodzemné kontajnery

Len nedávno boli v Šali umiestnené červené kontajnery na elektroodpad. Plechové smetiaky sú klasikou už desaťročia. Často však ich bezprostredné okolie vyzerá veľmi zúbožene. Na stanovištiach pre ne určených je mnoho odpadu, ktorý by mal skončiť v smetných nádobách, čo nepôsobí esteticky, ekologicky, v niektorých prípadoch môže negatívne prispieť k výskytu rôznych ochorení. Kontajnery sa presúvajú z miesta na miesto a často presahujú kapacitu umiestnenia. Najčastejšie sa tak deje na sídliskách i vďaka preautomobili­zovanej spoločnosti. Kompetentní pracovníci na MsÚ Šaľa tak v minulom roku prišli s návrhom polopodzemných kontajnerov. Zber odpadu v meste má vo svojom portfóliu nitrianska spoločnosť ENVI-GEOS Nitra. Podľa platnej zmluvy, ktorú Mesto Šaľa podpísalo k 1. januáru 2017 s uvedenou spoločnosťou, je spolupráca viazaná na 10 rokov. Suma za služby je 5 207 268 Eur.

660 klasických kontajnerov

Podľa dostupných informácií je v Šali viac ako stovka kontajnerových stanovíšť so 660 kusmi kontajnerov. Mesto vyhlásilo verejnú súťaž, do ktorej sa mohol zapojiť budúci vykonávateľ služieb v odpadovom hospodárstve s využitím polopodzemných kontajnerov. Víťazom sa stala spoločnosť ENVI – GEOS, Nitra. „Polopodzemné kontajnery majú kruhový pôdorys s priemerom 1,2 m (5 m3). Sú zapustené v zemi v hĺbke 1,5 m, nadzemná časť aj s vrchnákom predstavuje 1,2 m. Telo kontajnera tvorí pevne zapustená plastová šachta osadená na štrkovom lôžku, do ktorého je uložené zberové vrece s nosnou konštrukciou a vekom s vhadzovacím otvorom. Okolie kontajnerov sa vyloží zámkovou dlažbou. Na jednom stojisku bude v priemere 4–5 ks kontajnerov, z toho 3 ks na triedený zber,“ informuje mesto na svojom webe.

Polopodzemné kontajnery by mali po novom tvoriť približne polovičné množstvo oproti klasických kontajnerom. Počet stanovíšť kontajnerov v meste sa zníži o 30%, zo 117 na 81. Počet kontajnerov sa zníži zo 660 na 377 navrhovaných. Vďaka ich špecifickému umiestneniu by malo dôjsť k redukcii tých klasických a zároveň využitiu moderných ekologických techník, ako i skvalitneniu životného prostredia obyvateľov mesta. Predpokladané umiestňovanie polopodzemných kontajnerov je rok 2018.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM