Zlatica Gregorová Kultúra

V domčeku privítali Veľkú noc: Mohli ste tu obdivovať kraslice aj korbáče, FOTO

Predsviatočná nálada sa v týchto dňoch rozprúdila aj v areáli Domu ľudového bývania v Šali. Na návštevníkov tu čakali tradičné remeslá.

Ilustračný obrázok k článku V domčeku privítali Veľkú noc: Mohli ste tu obdivovať kraslice aj korbáče, FOTO
Foto: Zlatica Gregorová

Všetko s jarnými sviatkami spojené, ste mohli vidieť práve tu. Na nádvorí historickej pamiatky družne sedeli rozložené krasličiarky so svojimi kraslicami. I tento rok na nádvorie domčeka zavítala prútiarka Elena Lozsi s pôvabnými prírodnými dekoráciami. Koho tiahne k originálnym doplnkom do domácnosti alebo sa chce potešiť pohľadom na šikovné ruky žien, ten si iste prišiel na svoje. Mohli ste sa tu aj všeličomu priučiť a vyskúšať si výrobu dekorácií v praxi.

Návštevníkov zaujali

Veľká noc v domčeku ponúkla počas dvoch dní od 27. do 28. marca 2018 výstavu kraslíc a ukážky zdobenia či pletenia, ale aj výstavu šalianskych fotografov Dar života. Zastavili sa tu deti z materskej školy, ale aj obyvatelia mesta, aby sa naladili na tú správnu strunu. Ako povedala lektorka Domu ľudového bývania v Šali Veronika Röseövá na začiatku podujatia, teší sa záujmu návštevníkov a najmä dúfa, že počasie bude ich aktivitám pod holým nebom priaznivo naklonené.

Rôzne techniky

Škrabkáme, hráme sa, skúšame. Dnes škrabkáme farbené vajíčka a vytvárame tak rôzne vzory. Ja osobne sa zaoberám viacerými technikami zdobenia kraslíc. Drôtikujem, háčkujem a tento rok som sa začala zaoberať vyškrabávaním vzorov na vajíčka,“ zdôverila sa nám krasličiarka Marta Kollárová. A o pletení korbáčov sme sa tiež dozvedeli niečo nové.„Zbierame vŕbové košikárske prútie, ale sami si aj pestujeme. Zbierame od novembra do februára, skladujeme ich v chládku prikryté fóliou. Korbáče pletiem z 9 prútov, jeden je stredový a ten opletám. Ďalšia metóda je retiazková, ktorá je ozdobou na rúčku,“ prezradila nám Elena Lozsi. Ako dodala, najlepšie je pliesť predmety z prútia, ktoré je pružné a tak sa s ním aj najlepšie pracuje.

Dlhoročné potešenie

Pani Eva Ladániová sa taktiež zaoberá vyškrabávaním vzorov do kraslíc. Ako nám prezradila, tejto záľube sa venuje už 17 – 18 rokov. „Videla som to v jednom časopise na zábere, zapáčilo sa mi to a tak som sa trápila sama, lebo nikto mi to nevedel ukázať,“ povedala krasličiarka Eva Ladániová. Teraz jej to už ide jedna radosť. „Zdobeniu vajíčok sa venujem od 7. januára, kedy zafarbujem prvú várku vajíčok a potom už len škrabem. Zatiaľ ma to baví a teší,“ dodala pani Eva.

V domčeku privítali Veľkú noc: Mohli ste tu obdivovať kraslice aj korbáče, FOTO
52
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM