Peter Klimant Správy

Unikát na šalianskom gymnáziu: Knižnica, akú nemá nikto iný na celom Slovensku!

Šalianske gymnázium sa môže pochváliť veľkým unikátom. V škole vznikla jedinečná knižnica, ktorá je doteraz jediná svojho druhu na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Unikát na šalianskom gymnáziu: Knižnica, akú nemá nikto iný na celom Slovensku!
Zdroj: TASR

Prvá frankofónna knižnica a mediatéka, doteraz jediná svojho druhu na Slovensku, vznikla v máji tohto roka v Gymnáziu Juraja Fándlyho v Šali. Pomenovaná je po slovenskom básnikovi, prozaikovi, scenáristovi a výtvarníkovi Albertovi Marenčinovi. Knižnica má v súčasnosti zhruba 3000 kníh, predovšetkým beletriu. Knihy pochádzajú zo súkromných zbierok darcov a francúzskych knižníc, na Slovensko sa dostali vďaka francúzskej asociácii kultúrneho partnerstva s frankofilnými krajinami Bibliothčques Médiathčques Francophones.

Šalianske gymnázium zriadilo frankofónnu knižnicu v spolupráci so združením Slovaquitaine, ktoré pôsobí vo francúzskom regióne Akvitánsko. „Cieľom tejto nadácie je priblížiť navzájom dve rozdielne kultúry, spájať západnú a východnú Európu,“ konštatoval riaditeľ gymnázia Vladimír Takáč. Prostredníctvom nadácie gymnázium nadviazalo spoluprácu s francúzskym lýceom v Bayonne. „V súčasnosti pripravujeme zmluvu s našou partnerskou školou, chceme doplniť knižnicu o ďalšiu literatúru. Záujem máme predovšetkým o knihy, ktoré súvisia priamo s našou vyučovacou činnosťou,“ povedal Takáč.

Frankofónna knižnica je umiestnená v priestoroch špeciálnej multimediálnej učebne zameranej na výučbu cudzích jazykov. Knižnica funguje počas prestávok a jej správcami sú samotní študenti. Určená je predovšetkým pre žiakov gymnázia, avšak navštíviť ju môžu aj frankofilovia z celého regiónu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM