Rôzne

Ukazuje vesmírna záhada na mimozemšťanov? Astronómovia si lámu hlavy

Vesmírne observatórium Kepler zaznamenalo ešte v roku 2015 pozoruhodný jav, ktorý si astronómovia nevedia dodnes vysvetliť.

Hviezda s označením KIC 8462852 (Tabbina hviezda podľa objaviteľky Tabethe Boyajianovej, pozn. redakcie), vzdialená od Zeme približne 1500 svetelných rokov, začala svojim správaním udivovať popredných svetových astronómov. Vesmírne observatórium Kepler prišlo so šokujúcimi dátami, ktoré sú podľa BBC „len veľmi ťažko vysvetliteľné“.

PREČÍTAJTE SI AJ: Zistenie, ktoré veľa vysvetľuje. Mimozemšťania umierajú mladí

Čudo na oblohe

Vesmír je síce priestorom nekonečných procesov a záhad, no riadi sa istými zákonitosťami. Tabbina hviezda však vykázala správanie, ktoré prekvapilo mnohých popredných astronómov. Ide o sériu nepravidelných bliknutí.

Ak popred hviezdu prejde objekt, ktorý ju na okamih zakryje, zo Zeme to možno pozorovať ako bliknutie. Zároveň sa zníži žiarivosť hviezdy. V prípade KIC 8462852 je to však výrazne viac. Zatiaľ čo v bežných prípadoch klesne približne o jedno percento, pri tejto hviezde to bolo až o 20 percent! Podľa doterajších poznatkov by sme však na takú zmenu potrebovali tisíc planét veľkosti Zeme, ktoré by popred hviezdu prešli v jednom momente.

Rovnaký účinok by však mohla mať aj mimozemská superstavba!

ČÍTAJTE TIEŽ: Neviditeľní obyvatelia strašidelných miest: Na akých adresách sa ich (ne)báť?

Tri záhady

Tabbina hviezda je celebritou hviezdnej oblohy. Stovky teleskopov namierených jej smerom majú pomôcť odborníkom rozlúsknuť jej záhadu. KIC 8462852 sa podľa zistení Bradleyho Schaefera z univerzity v Louisiane správa nezvyčajne už vyše sto rokov. A hoci jej intenzita postupne slabne, „úroveň jej čudnosti“, ako stav pomenovala BBC, je stále vyššia. „Nikdy sa nespráva rovnako, každý jeden pohľad na ňu je iný, každý jeden mimoriadne čudný,“ hovorí Schaefer.

Tabbina hviezda má viacero nezvyčajných vlastností. Ide o spomínané nepravidelné bliknutia, pomalý, časovo náročný pokles žiarivosti a následné rýchle oslabenie. Astronómovia pritom vedia vysvetliť iba dve z nich. A tak sa otvára priestor na špekulácie, či nejde o „dielo“ mimozemskej civilizácie.

Dielo mimozemšťanov?

Názor, že ide o obrovskú mimozemskú stavbu, je síce nepravdepodobný, ale populárny. Nahráva mu aj teória zo 60. rokov minulého storočia, s ktorou prišiel Freeman Dyson. Vedec tvrdil, že každá vyspelá civilizácia časom vyčerpá energetické možnosti svojej planéty a musí obrátiť pozornosť na svoju hviezdu. Za nezvyčajnou hviezdou by tak mohla byť gigantická vesmírna stavba zachytávajúca slnečnú energiu.

Nateraz však platí, že teleskopy zatiaľ žiadnu mimozemskú aktivitu nezachytili. Pozorovania však pokračujú.

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ: Odborník: Svet by potreboval na súčasný život dve planéty!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM