Peter Štrbo Kultúra

Tradícia, zabáva aj boj za dobrú vec

Aj taký bol jubilejný 10. ročník Šalianskych slávností, ktorého priebeh nenarušila ani nepriazeň počasia a ľudia sa zabávali až do samého konca.

Šaliansky jarmok býva už dlhoročne spätý s prezentáciami tradičných remesiel a ľudovými tradíciami. Ani tento rok tu nechýbali sklári, drotári či výrobcovia ľudových odevov z ľanu. Príjemný spestrením slávností bol aj program partnerských miest Końskie (Poľsko), Oroszlány (Maďarsko) a Telč (Česká republika) v rámci projektu „Kultúra krajín V4“, ktorý podporil Medzinárodný vyšehradský fond. Plynulý priebeh šalianskych slávností nenarušil ani prudký lejak, kvôli ktorému sa pešia zóna na čas vyľudnila. Viacerí návštevníci však skonštatovali, že na slávnostiach nebola až taká „tlačenica“ ako po minulé roky, čo niektorí z nich pripisovali aj menej atraktívnemu programu. „V minulosti sme sa na slávnostiach, najmä večer, nemali ani kam postaviť, toľko ľudí tu bývalo, je zjavné, že návštevníkov je tu tento rok pomenej,“ povedala návštevníčka festivalu Mirka. Do hodnotenia sa pustil aj jej kamarát Tomáš. „Určite by prišlo viac ľudí, keby bol o niečo atraktívnejší program, chápeme však, že všetko je o peniazoch a tie mesto v súčasnosti bohužiaľ nemá.“ Vo večerných hodinách však nálada neustále gradovala. V piatok sa o to postarali nezabudnuteľné hity Pavla Hammela a revival Michala Tučného, v sobotu to nakopol Peter Lipa, ľudia sa vybláznili na českých recesistoch zo skupiny Navostro a zaspievali si známe hity, ktoré zahrala domáca kapela Z času na čas. Nemalý pozornosť pútal počas slávností aj stánok OZ Zatúlané psíky, ktorého členovia sa snažia o vybudovanie nového útulku na území mesta Šaľa. Šalianske slávnosti považujú za úspešné určite aj členovia OZ Petra Bošňáka, ktorí bojujú za záchranu nemocničného parku, nakoľko sa pod ich petíciu podľa oficiálnych informácii podpísalo do dnešného dňa vyše 2800 Šaľanov. Radostné tváre spokojných detí, ľudové tradície či výborní hudobníci, aj to boli Šalianske slávnosti 2011.

Za zmienku určite stojí, že v nedeľu, už v skorých ranných hodinách nebolo po slávnostiach ani chýru, takú dobrú robotu odviedli pracovníci upratovacej služby, čo ocenili aj viacerí obyvatelia mesta na diskusnom fóre oficiálnej webovej stránky Šale. „Ja chodím na slávnosti každý rok, chcela by som poďakovať tým ľuďom, čo upratovali, lebo ráno už o siedmej hodine bolo čisto, akoby ani jarmok nebol,“ skonštatovala jedna z užívateliek diskusného fóra. „Ja som išiel okolo veľmi skoro ráno a ľudia, čo to tam upratovali, makali ako šróbiky. O chvíľu to tam bolo naozaj veľmi pekné a poctivo upratané. A mal som teda možnosť vidieť aj aký neporiadok bol všade po samotnom skončení trhov,“ doplnil ďalší užívateľ. Nuž, k poriadku po slávnostiach môžeme dodať len jedno, klobúk dole. Tak to má byť.

Foto: Koncert kapely Z času na čas

Súvisiace články: [link=http://www­.sala24.sk/clan­ky?extend.100226_Poz­name-program-salianskeho-jarmoku.50]Poznáme program šalianskeho jarmoku[/link] [link=http://www­.sala24.sk/clan­ky?extend.99829_Na–vyrocnom-jarmoku-aj-jedno-prekvapenie.52]Na výročnom jarmoku aj jedno prekvapenie[/link]

Video: sobotňajšia noc na slávnostiach (rozbalili to kapely Navostro a Z času na čas)

Tradícia, zabáva aj boj za dobrú vec
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM