Zlatica Gregorová Rôzne

TOTO riešila Šaľa pred 30 rokmi: Preplnené kontajnery a umelý kopec na sánkovanie

Pred tromi desiatkami rokov si Šaľania užívali snehovú kalamitu,ale aj sánkovanie a korčuľovanie priamo v meste. Pozrite sa spolu s nami, ako to v tom čase vyzeralo.

Ilustračný obrázok k článku TOTO riešila Šaľa pred 30 rokmi: Preplnené kontajnery a umelý kopec na sánkovanie
Zdroj: archív Slovo Šaľanov

Atmosféru spred tridsiatych rokov v našom meste spostredkúvame cez Kultúrno – spoločenský mesačník Slovo Šaľanom, ktorého 1. číslo vyšlo vo februári 1987. Vydavateľom bol Mestský národný výbor. O niečo neskôr vydávali nový mesačník Slovo Šaľanov, ako ho poznáte dnes. O čom zaujímavom vtedy písali?

Umelý kopec na sánkovanie

Šaľania si v zime 1987 roku túžili dobre zašportovať počas zimných mesiacov. Autor Milan Aľakša v článku informuje čitateľov o tom,„že bolo práve mínus 10 stupňov a na množstve napadaného snehu spúšťali sa mladší i starší po násype pri Váhu až k zeležničnému mostu. Ako bývalo zvykom, v rámci vtedajšej akcie „Z“ občianske výbory na Šafárikovej a Vlčanskej ulici svojpomocne vybudovali ihriská. Tie slúžili celoročne. Počas zimy sa zmenili na korčuliarske plochy. Samozrejmosťou bola vzorná starostlivosť o ľad. Nechýbal tu bufet s horúcim čajom, dokonca ani šatňa.“„ Škoda len, že nemáme aspoň jeden vhodný kopec pre sánkárov. Čo keby niekto kompetentný pouvažoval o vytvorení umelého kopca pre deti,?“ uvažuje autor.

Nie všetko patrí do odpadu

Slovo Šaľanov obsahovalo i rubriku V Krivom zrkadle. Tu sa autor Milan Aľakša zamýšľa nad odpadom v meste, nad tým, ako sa rozšíril repertoár odpadu v kontajneroch. V roku 1987 sa obyvateľom mesta pravdepodobne zdvihla životná úroveň, pretože do odpadu vyhadzovali obrovské množstvo potravín, papiera a oblečenia. Autor v článku navrhuje ,v dnešnej dobe také populárne, separovanie odpadu : „Najlepšie by bolo hádam odpad triediť. Ako? To by mal niekto povolaný navrhnúť.“ Snehová kalamita

Kto si myslí, že k Šali sneh nepatrí, mýli sa. Pred 30.rokmi, v polovici januára 1987 Šaľu zasiahla poriadna snehová kalamita. Do odpratávania množstva snehu sa okrem obyvateľov mesta zapojili i snehové pluhy a brigádnici s lopatami.

Kam v Šali?

Rubrika o podujatiach v Šali, ktorá je súčasťou nášho spravodajského webu. Tak, ako dnes, i pred tromi desiatkami rokov Slovo Šaľanov informovalo svojich občanov, kam ísť, čo zažiť. „Konali sa prednášky zdravovedy, 14.2. 1987 v Športovej hale vystupovala skupina Elán s pražskou skupinou Žentour. V Lodenici pri Váhu poskytovala svoje služby Fínska sauna KUHMO. Nechýba ani rubrika Pripomíname si, s významnými ferbuárovými udalosťami.“

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM