Peter Štrbo Iné športy

Tomi Kid s jubilejným 20. víťazstvom

Slovenský boxer Tomáš Kovács zvíťazil v piatok vo svojom jubilejnom 20. zápase v profiringu, keď si v poloťažkej hmotnostnej kategórii poradil s Nemcom Steveom Krökelom 3:0 na body po ôsmich kolách.

Duel, ktorý bol vyvrcholením Galavečera boxu, sa konal vo vypredanej Mestskej športovej hale v Trnave.
Tridsaťštyriročný Kovács, známy pod prezývkou Tomi KID, svojho o štyri roky mladšieho súpera prevýšil po technickej i rýchlostnej stránke. Od úvodných kôl bol v ringu aktívnejší, ale súper vychádzal z defenzívneho postavenia podporeného perfektným krytím, čo bránilo Kovácsovi dostať sa mu hlbšie „pod kožu“. Naopak, v 6. kole využil Krökel slabšie Kovácsovo krytie a ten dostal priamy úder, bol to však len ojedinelý moment jeho prevahy. Rodák z Galanty sa rýchlo otriasol a v ďalšom kole inak disciplinovaného Nemca potrestal na povrazoch spŕškou úderov. Za celozápasovú aktivitu napokon rozhodcovia zaslúžene udelili všetky body „domácemu“ boxerovi.
Kovács z doterajších 20 zápasov vyhral až 13 spôsobom KO. Nemec si pripísal na konto v poradí 18 prehru, okrem toho má na konte 16 víťazstiev a dve remízy. Kovács sa vrátil do ringu po takmer ročnej pauze, naposledy zvíťazil nad Uganďanom Hamzom Wanderom v súboji o titul európskeho šampióna WBO.
Kovácsov duel bol vyvrcholením Galavečera boxu, v rámci ktorého videli diváci 13 zápasov v boxe, thajboxe a K1. V hlavnom predzápase večera vyhral Maďar István Szili nad Albáncom Jetmirom Kuqim.
Kovács po víťaznom súboji neskrýval radostné pocity: „Som šťastný, takto som si to predstavoval. Pre mňa bolo dôležité víťazstvo. Priznám sa však, že som pred zápasom rozmýšľal, čo sa stane, ak prehrám. Viem, že je veľa dobrých boxerov, ktorí by ma vedeli poraziť. Ak príde lepší, nech sa páči, klobúk dolu. Zagratulujem mu a život pôjde ďalej. Dnes som sa však pripravil veľmi dobre takticky, nešiel som do toho bezhlavo a presne som počúval rady trénera a môjho otca. Som na seba hrdý, som dobrý žiak.“
Úvodné kolá sa niesli v znamení vzájomného vyčkávania na chybu, čo bol podľa Kovácsa zámer: „Boxoval som tak, aby som nedostal nejaký silný úder a neposadil súpera na koňa. Prvé kolo bolo veľmi dôležité, aby som si prečítal súpera, ktorý ukázal snaživý a disciplinovaný box. Potvrdilo sa, že nemecká škola nesklamala. Steve vedel, čo chce a čakal na moju chybu. Mne sa dobre boxuje s niekým, kto nerobí fauly a špinavosti v ringu.“ Bezprostredne po zápase cítil elitný slovenský pästiar obrovskú úľavu:// „Všetko to zo mňa opadlo a možno si od radosti aj poplačem. V ringu som síce tvrdý, ale v súkromí sa dokážem aj rozplakať. Žiadne bujaré oslavy však nechystám, nasleduje oddych a už v najbližších týždňoch spolu s manažérom budeme riešiť môj ďalší program.“//

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM