Veronika Zeiselová Kultúra

Títo mladí nesedia doma za počítačom. Svoju fantáziu prezentujú na stenách

Začiatkom septembra sa roztrhlo vrece s udalosťami, ktoré organizuje šalianska mládež. Boli sme sa pozrieť, ako vyzerá Graffiti Jam!

Ilustračný obrázok k článku Títo mladí nesedia doma za počítačom. Svoju fantáziu prezentujú na stenách
Foto: Veronika Zeiselová / Zdroj: Dnes24.sk

Park pri Čajovni na konci vesmíru privítal nadšencov graffiti, pre ktorých nekonečnú fantáziu bolo vyhradené miesto na stenách. Pre širšiu verejnosť bola možnosť overiť si svoje kreatívne schopnosti v praxi pri maľbe na tričká rôznymi farbami. Tričko si mohli ľudia odniesť domov na pamiatku. Tento projekt pripravili a akciu zorganizovali Kevin Al-Ali (17) a Adam Trnavský (17) v rámci národného projektu KomPrax, ktorý organizuje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže.

„Je dobré, že sa vyčlenil priestor, kde sa mohli grafiťáci realizovať,“ hovorí Aurel (14). Erik (17) túto myšlienku rozvíja. „Mne sa páči, že grafiťáci môžu sprejovať legálne, nepoškodzujú steny súkromných budov.“

Aj jeden zo starších divákov Jozef (44) chválil iniciatívu mladých: „Som rád, že sa mladí ľudia vedia zorganizovať a niečo spoločne robiť.“ Nie všetky ohlasy sú však pozitívne. „Škoda, že tie decká nezapojili viac fantázie a nevytvorili nejaké obrazy, ale iba sa podpísali na stenu, pritom graffiti môže byť naozaj umenie, ako nás o tom presviedča už roky Banksy,“ vraví Peter (26).

Graffiti Jam
19
Galéria
Foto: Veronika Zeiselová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM