Veronika Zeiselová Od Vás

Teraz prehovorila ulica: Toto chceme prioritne riešiť na sídlisku Váh!

Sídlisko Váh je v Šali veľmi populárnou lokalitou. Ľudia, ktorí tu bývajú, si sídlisko pochvaľujú, no majú aj isté výhrady. Pýtali sme sa ich, čo sa im nepáči na živote v tejto štvrti.

Ilustračný obrázok k článku Teraz prehovorila ulica: Toto chceme prioritne riešiť na sídlisku Váh!

Sídlisko Váh, to sú ulice Partizánska, Okružná, SNP, Bottova, Nešporova či Horná. Pýtali sme sa obyvateľov tejto štvrte, čo sa im na sídlisku nepozdáva.

Psičkárov trápi nedostatok smetiakov na exkrementy

Pri venčení psíkov sme stretli viacero majiteľov, ktorí sa sťažovali na málo košov na exkrementy. „Bývam na Okružnej a viem o jedinom koši v parku. Keď však psík vykoná potrebu inde, napríklad niekde v okolí Domova sociálnych služieb, tak s hovienkom v sáčku, môžem prejsť cez pol sídliska, keď ho chcem hodiť do koša, ktorý je na to určený,“ povedala pani Anna (58). Aj na Bottovej chýbajú koše na exkrementy. „Pokojne by ich mohlo byť viac. Ľudia by nemuseli chodiť tak ďaleko alebo to hádzať do komunálneho odpadu,“ povedal Tomáš (35).

Obyvateľov trápia nezodpovední psičkári

Opakom psičkárov sú väčšinou rodičia s deťmi, ktorí kvôli nezodpovedným majiteľom psov, nemôžu deti púšťať voľne behať po parku pred činžiakom. „Mám strach pustiť malú behať len tak po tráve, pretože všade sú tie malé hnedé bomby,“ vysvetľuje Sofia (28). „Keď idem z obchodu skratkou cez park, mám obavy, do čoho stúpim,“ hovorí dôchodkyňa Soňa (68).

Nekonečné problémy s parkovaním

Ako v každom meste na Slovensku, aj v Šali, je nedostatok parkovacích miest. Aspoň teda podľa niektorých obyvateľov. „Bývam na Okružnej. Keď večer prídem, nie je kde zaparkovať. Mesto to riešilo tuším minulý rok tým, že na parkovisku pri smetiakoch namaľovalo čiary, ale neviem či naozaj nejaké miesta pribudli,“ hovorí Peter (26). Avšak sú aj ľudia, ktorých parkujúce autá obťažujú. „Chápem, že nie je kde parkovať, ale niekedy, keď vidím, ako bezohľadne stoja tie autá, ide ma roztrhnúť. Autá, čo parkujú pri škôlke, často bránia prechodu smetiarskeho auta, tí tam potom stoja a trúbia,“ rozčúlil sa dôchodca Ján (75).

Nočný hluk

Ľudí na tomto sídlisku obťažujú hlukom ich spoluobčania, ktorí po 22. hodine nedodržiavajú nočný pokoj. „Bývam nad Antičárdou. Hluk nejde priamo z tejto krčmy, ale od ľudí, ktorí ju navštevujú. Keď odtiaľ vyjdú, nevedia sa vpratať do vlastnej kože a vykrikujú na celé sídlisko, celé leto budilo môjho syna, keď zaspával,“ hnevá sa mladá mamička Eva (27). Dôchodca Ján sa nám posťažoval aj na hluk z hádzanej. „Po skončení zápasu sa ľudia presúvajú v skupinkách, ktoré vyspevujú a vykrikujú. Nič by na tom nebolo, keby to nerobili v pravidelných intervaloch až do rána,“ hovorí Ján.

Ruch staveniska

Donedávna otravoval život obyvateľom Nešporovej ruch staveniska z budúceho domova dôchodcov. „Cez leto sme nemohli cez deň poriadne vetrať. Keď som vyvesila prádlo, hneď sa zaprášilo a znovu zašpinilo,“ posťažovala sa Zuzana (32). „Hučali tu stroje, bágre, zbíjačky. Na stavbe to žilo, až kým sa jedného dňa nezbalili a neodišli. Nechali nám tu rozostavané čudo,“ povedal Martin (38).

Trápi niečo aj vás? Dajte nám o tom vedieť na sala@global24.sk

Mesto nám do uzávierky neposkytlo odpovede na naše otázky.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM