Zlatica Gregorová Kultúra

Talentovaná výtvarníčka Mária Lišková: Po rokoch sa vrátila k maľbe

Až do konca februára 2017 si v priestoroch Kultúrneho strediska Večierka v Šali môžete pozrieť zaujímavú výstavu. Tvorbu tu prezentuje i Mária Lišková.

Ilustračný obrázok k článku Talentovaná výtvarníčka Mária Lišková: Po rokoch sa vrátila k maľbe
Foto: Zlatica Gregorová

Výstava Region Art pozostáva z diel nielen šalianskych, ale i nitrianskych a zlatomoravských neprofesionálnych umelcov. Niektorí z nich zaujali viac a postupujú do krajského kola tejto súťaže.

K postupujúcim patrí i členka a spoluzakladateľka šalianskeho výtvarného klubu Terra Wag pri KS Večierka, Mária Lišková. Okrem toho, že na poschodí v KS Večierka vystavuje, na prízemí, v novovybudovanom ateliéri keramiky poctivo pracuje na svojom ďalšom umeleckom diele. Opýtali sme sa jej na tvorivé začiatky a ďalšie plány.

Začiatky výtvarnej tvorby

Maľuje aj vďaka učiteľovi, ktorý ju naučil základy. I napriek tomu, že ju neprijali kvôli nedostatku miesta na strednú umeleckú školu, po rokoch sa k milovanému maľovaniu opäť vrátila. „Maľovať som začala v roku 2005, členkou klubu Terra Wag som od roku 2008. Je to moja záľuba, venujem mu všetok svoj voľný čas. Radosť mám, keď sa moje diela páčia. Využívam väčšinou olejomaľbu, ale ako chodievame na rôzne výstavy, workshopy, maľujem viac akrylom. Maľba olejom je zdĺhavejšia," hovorí výtvarníčka.

Ateliér pre keramikárov i výtvarníkov

Mária sa zúčastňuje rôznych výtvarných súťaží. Vystavovala v Šali, Galante, v Trnave, Dunajskej Strede i v Bratislave. Najviac si váži ocenenie od akad. mal. Mariána Komáčka. Dodnes k nemu chodí na stretnutia jeho žiakov, ku ktorým patrí. „Som vďačná referentke KS Večierka, Katke Gáborovej za to, že sa tu, v ateliéri môžeme schádzať a tvoriť, vymieňať si poznatky a skúsenosti. Pre mňa je úžasná radosť, že tu môžem tvoriť, pretože doma mám 2m² na tvorbu a tu v ateliéri si môžeme rozložiť i veľké plátna,“ neskrýva nadšenie výtvarníčka.

Ako hovorí Mária Lišková, teší sa na to, že mladí, ktorí prídu do ateliéru tvoriť, prinesú okrem nových poznatkov aj elán a pozitívnu energiu. Ateliér keramiky teda môžu využívať i ďalší umelci na svoju kreatívnu tvorbu. Záujemcovia o jeho využívanie sú vítaní.

Výtvarníčka Mária Lišková: Po rokoch sa vrátila k maľbe
3
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM