Rôzne

Svet o Slovensku: Lajčák sa cíti v Grécku “ako doma”

Letnú dovolenku si slovenský minister zahraničných vecí vychutnáva na Kréte. Grécke médiá uisťoval o srdečnom vzťahu k ich krajine. Má to však háčik.

Ilustračný obrázok k článku Svet o Slovensku: Lajčák sa cíti v Grécku “ako doma”
Zdroj: TASR

Miroslav Lajčák síce dovolenkuje, ale zrejme neprežíva práve radostné obdobie. Aktuálne sa totiž rozpadá jeho veľký sen o tom, že sa stane generálnym tajomníkom OSN, keďže v nedávnej voľbe skončil na predposlednom mieste.

S najväčšou pravdepodobnosťou ho potopili antimoslimské výroky Roberta Fica, od ktorých sa nedokázal dištancovať. A rozdiely v ich názoroch je cítiť aj v Grécku.

Ako doma

Grécky portál Tornos News píše, že slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák trávi dovolenku so svojou rodinou na ostrove Kréta. Na slovenskom konzuláte v meste Chania usporiadal aj tlačovú konferenciu, kde miestne médiá určite potešil peknými slovami o dôvere.

“Grécko je priateľská krajina. Máme veľa spoločného, najmä v pohostinnosti. Cítim sa tu ako doma,” cituje Tornos News Lajčáka. Osobitne vyzdvihol, že Grécko je bezpečná krajina, čo je v týchto pohnutých časoch veľmi dôležité.

PREČÍTAJTE SI AJ: SVET O SLOVENSKU: Zadoček našej olympijskej plavkyne boduje! O SLOVENSKU: Zadoček našej olympijskej plavkyne boduje!

Rozporuplné slová

Lajčák môže lichotiť Grécku koľko chce, ale faktom zostáva, že je to práve Slovensko, ktoré sa ako jediná krajina eurozóny otočilo Grékom chrbtom, keď v roku 2010 potrebovali záchrannú pôžičku, aby sa vyhli bankrotu. On sám síce v tom čase nebol ministrom, ale jeho premiér Robert Fico spolu s poslancami Smeru v parlamente boli. Na hlasovaní o pôžičke sa jednoducho nezúčastnili.

Gréci majú ťažké srdce na Slovensko aj pre otázku migrantov. Ani tu slovenská vláda nie je ochotná “priateľskému Grécku” pomôcť. V tomto prípade je to už samotný Lajčák, ktorý svorne so svojim premiérom Robertom Ficom tvrdí, že Slovensko nepríjme na základe kvót ani jediného utečenca, aby tak uľavilo preplneným táborom v Grécku.

Napriek tomu Lajčák na dovolenkovej tlačovke vyhlásil, že migračná vlna je európsky problém a treba nájsť najlepšie riešenie, aby Grécko nenieslo najväčšiu časť tohto bremena. “Uvedomujeme si, že je to obrovská výzva a pracujeme na nej.” Jediné, čo v tejto chvíli môže skutočne Grékom pomôcť však nie sú pekné slová povzbudenia, ale činy, ktoré práve od Slovenska chýbajú.

PREČÍTAJTE SI AJ: SVET O SLOVENSKU: Rysy spod Tatier kolonizujú Francúzsko a Nemecko

Minister Lajčák
4
Galéria
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM