Rôzne Rôzne

SVET O SLOVENSKU: Hanbite sa! Vaše zbrane zabíjajú ľudí v Sýrii

Krvavú vojnu v Sýrii pomáha živiť aj Slovensko, keďže umožňuje obrovské dodávky zbraní na Stredný východ. A ďalej putujú do vojnových oblastí.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Hanbite sa! Vaše zbrane zabíjajú ľudí v Sýrii
Zdroj: TASR

Slovenský premiér nemá v súvislosti so zbraňami morálne dilemy a netrápia ho výčitky svedomia, že aj vďaka jeho krajine umierajú v Sýrii ženy a deti.

"Zbraň je normálny biznisový produkt. Keď nepredáme my, predá niekto iný, ale potom neplačte, ak sa nebudú zbrane predávať a zrazu budeme vidieť, že naši ľudia prichádzajú o robotu. Ja som s týmto nikdy nemal problém,“ vyhlásil Robert Fico v reakcii na škandál so zbrojným biznisom.

Miliardový kšeft so smrťou

“Od eskalácie vojnového konfliktu v Sýrii v roku 2012 osem východoeurópskych krajín schválilo vývoz zbraní za 1,2 miliardy eur do Saudskej Arábie, Jordánska, Spojených Arabských Emirátov a Turecka, čo sú hlavní dodávatelia munície pre Sýriu a Jemen,” píše britský denník The Guardian.

Čítajte aj: SVET O SLOVENSKU: Írski teroristi nakupujú zbrane pod Tatrami

Tých osem obchodníkov s vražedným materiálom sú Bosna, Bulharsko, Chorvátsko, Česko, Čierna Hora, Slovensko, Srbsko a Rumunsko. Vyplýva to zo zistení medzinárodného tímu investigatívnych novinárov. Podľa nich je zaujímavé, že v minulosti tieto krajiny nedodávali na Stredný východ vôbec žiadne zbrane a masívne dodávky sa začali až s vojnou v Sýrii.

Pôvod zbraní dokazujú aj zábery na sociálnych sieťach, kde s nimi pózujú príslušníci Slobodnej sýrskej armády, ale aj bojovníci z rôznych islamistických skupín a dokonca aj z Islamského štátu alebo z frakcií bojujúcich za sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Bratislava v centre biznisu

Zbrane sa síce oficiálne predajú do krajín ako je Saudská Arábia či Jordánsko, ale následne sa letecky a loďami prepravujú do štátov zmietaných krvavými konfliktami. The Guardian píše, že “hlavnými uzlami leteckých dodávok zbraní sú Belehrad, Sofia a Bratislava.”

Dodáva, že podľa údajov európskych leteckých štatistík sa z Bulharska a Slovenska vyviezli už tisícky ton bližšie nešpecifikovaného nákladu, ktorý však smeroval na vojenské základne v Saudskej Arábii a Spojených Arabských emirátoch. Preto je jasné, že lietadlá asi neboli naložené kvetmi či plyšovými hračkami.

Čítajte aj: Slovensko ako zásobáreň zbraní pre teroristov? Európa nás vidí ako samoobsluhu pre zločincov

Dôkazov, že Slovensko je v centre tohto krvavého biznisu pribúda. “V januári 2015 získala slovenská firma licenciu na vývoz tisícok raketometov, ťažkých guľometov a milióna nábojov v hodnote 32 miliónov eur,” píše The Guardian. Názov konkrétnej slovenskej firmy nespomína.

Hanbite sa!

Poslanec a spravodajca Európskeho parlamentu pre zbrane Bodil Valero má pre osem východoeurópskych krajín vrátane Slovenska jasný odkaz – hanbite sa! Pre britský portál vysvetľuje, že tieto štáty s najväčšou pravdepodobnosťou porušujú európske a medzinárodné dohody, ktoré zakazujú export zbraní, ktoré končia vo vojnových zónach.

Čítajte aj: Slováci si kupujú viac zbraní. Boja sa teroristov?

Nie všetky štáty však majú k tomuto biznisu so smrťou taký pragmatický postoj ako Robert Fico. Holandsko sa v marci stalo prvou krajinou EÚ, ktorá zastavila vývoz zbraní do Saudskej Arábie z dôvodu obrovských civilných obetí vo vojnou zmietanom Jemene.

Ilustračné foto, TASR

Sýria
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM