Rastislav Búgel Kultúra

Súťaž Šaliansky Maťko sa rozbieha: Organizátori chcú zapojiť aj deti spoza hraníc

Niekoľko tisíc detí z celého Slovenska sa zapojí v tomto roku do 23. ročníka súťaže Šaliansky Maťko, ktorá sa začala koncom minulého roka školskými kolami na slovenských základných školách.

Ilustračný obrázok k článku Súťaž Šaliansky Maťko sa rozbieha: Organizátori chcú zapojiť aj deti spoza hraníc
Zdroj: Dnes24.sk

Do konca januára sa uskutočnia okresné kolá, z ktorých postúpia víťazi na februárové krajské kolá súťaže v prednese slovenských povestí. Súťaž vyvrcholí 18. marca v Šali celonárodným kolom, do ktorého postúpi 24 súťažiacich z celého Slovenska. Súťaž je určená pre žiakov druhých až siedmych ročníkov základných škôl a primy či sekundy osemročných gymnázií, ktorí súťažia v troch kategóriách.

Organizátori chcú zapojiť do súťaže aj slovenské deti spoza hraníc Slovenska. Zatiaľ sa nesúťažne predviedli v tomto ročníku školáci z maďarskej obce Tardoš. Prišli si pozrieť atmosféru a v budúcnosti by mohli súťažiť v novej kategórii, vytvorenej práve pre krajanov žijúcich za hranicami, povedala Lýdia Muráriková, riaditeľka Základnej školy Ľ. Štúra v Šali, kde sa uskutočnilo jedno z okresných kôl súťaže. „Myslíme si, že slovenský duch či v Maďarsku, Rumunsku, Srbsku alebo na Ukrajine, by mal byť udržiavaný a rozširovať sa. Preto chceme vytvoriť ďalšiu kategóriu v rámci súťaže Šaliansky Maťko, kde by súťažili práve deti zo zahraničných krajín, kde žijú naši Slováci,“ povedala.

Iniciatíva zorganizovať súťaž v prednese slovenských povestí vznikla v Šali v roku 1991. Kým v 90. rokoch minulého storočia súťažilo v okresných kolách zhruba 30 žiakov, v ostatných rokoch sa ich počet zdvojnásobil. Súťaž sa postupne vyprofilovala na významnú a celoslovensky dobre známu, ktorej cieľom je obohatiť národné povedomie a zachovanie tradícií rozprávok, balád a iných ľudových literárnych žánrov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM