Tlačové správy

Štvornohé oči s historicky najvyšším výnosom

Verejnú zbierku Štvornohé oči organizuje Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska s cieľom získať finančné prostriedky na výchovu a výcvik psích pomocníkov pre ľudí so zrakovým postihnutím už od roku 2004.

Ilustračný obrázok k článku Štvornohé oči s historicky najvyšším výnosom
Zdroj: TASR

Prispieť do zbierky možno vhodením ľubovoľnej sumy do pokladnice – makety vodiaceho psa. Pokladnice sú rozmiestnené zväčša v nákupných centrách po celom Slovensku. Hrubý výnos verejnej zbierky za rok 2014 predstavuje čiastku 20.037,96 €. Je to najvyšší výnos v histórii zbierky a v porovnaní s výnosom roku 2013 predstavuje medziročný nárast o 12.380,34 €. Najvyššie výnosy na jednu pokladnicu boli zaznamenané v mestách Bratislava a Košice.

„Výnos použijeme na prípravu nevidiacich klientov na prácu s vodiacim psom – realizáciu kurzov priestorovej orientácie a samostatného pohybu,“ hovorí koordinátorka zbierky Ivana Potočňáková. „Ďalšia časť výnosu poputuje na podporu chovu a výcviku vodiacich psov. Srdečne ďakujeme všetkým darcom, ktorí prispievaním do zbierky Štvornohé oči pomáhajú ľuďom so zrakovým postihnutím. Umožňujú im tak urobiť veľký krok smerom k samostatnosti.“

V roku 2014 bola oficiálnym partnerom verejnej zbierky spoločnosť BILLA s.r.o., ktorá podporila aj výrobu nových postrojov pre psy vo výcviku. Ďalším partnerom bola spoločnosť OLEJÁR s.r.o., výrobca laminátových pokladníc v podobe psej mamy s dvoma šteniatkami. ÚNSS bude v tomto roku pokračovať v nahrádzaní pôvodných plyšových pokladníc laminátovými v krémovej, hnedej a čiernej farbe.

Do verejnej zbierky Štvornohé oči je možné prispievať aj v tomto roku. Viac o zbierke sa možno dočítať na stránke www.unss.sk/…nohe-oci.php.

Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska je občianske združenie, ktorého členmi sú nevidiaci a slabozrakí ľudia, ich priaznivci, priatelia a rodičia. V súčasnosti má viac ako 4 000 členov združených v 65 základných organizáciách. Svoje služby, poradenstvo a aktivity poskytuje ľuďom so zrakovým postihnutím v každom kraji Slovenska bezplatne. Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska vznikla v roku 1990.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM