Tlačové správy

Štátny príspevok na celkové zateplenie domu zahŕňa aj výmenu okien

Vchodové dvere a okná môžete teraz vymeniť za úspornejšie s využitím štátneho príspevku, podmienkou však je aby to bolo súčasťou celkového zateplenia rodinného domu staršieho ako 10 rokov. Vyplýva to z podmienok pre zatepľovací program vlády s využitím eurofondov, zverejnenom na www.zatepluj.sk.

Ilustračný obrázok k článku Štátny príspevok na celkové zateplenie domu zahŕňa aj výmenu okien
Zdroj: Dnes24.sk

Príspevok na zateplenie rodinného domu sa môže poskytnúť do výšky 30 % oprávnených a uhradených nákladov (max. 6 000 eur). Môže sa ešte zvýšiť o ďalších 500 eur na náklady za vypracovanie projektovej dokumentácie zateplenia rodinného domu vrátane projektového energetického hodnotenia rodinného domu a za vypracovanie energetického certifikátu, najviac o sumu 500 eur.

Jednou zo základných podmienok poskytnutia príspevku je zrealizovať výmenu otvorových konštrukcií zhotoviteľom s licenciou (podmienka je platná od 1.1.2017). Príspevok na zateplenie rodinného domu bude možné poskytnúť na tie stavebné konštrukcie, ktoré sú predmetom zatepľovania a spĺňajú hodnoty podľa slovenskej technickej normy. V prípade, ak sa nezatepľuje celá tepelná obálka budovy, ostatné konštrukcie musia spĺňať aspoň minimálne požadované hodnoty podľa slovenskej technickej normy. Súčasne však súčasťou projektového riešenia musí byť odôvodnenie prečo sa tieto konštrukcie nezatepľujú. Znamená to, že po zrealizovaní zateplenia musia byť v súlade s platnou technickou normou všetky stavebné konštrukcie tvoriace obálku rodinného domu.

Dušan Majer, riaditeľ spoločnosti Makrowin, s. r. o., Detva, ktorá patrí medzi výrobcov najkvalitnejších energeticky úsporných, drevohliníkových a drevených okien na Slovensku k tomu poznamenáva: ,,Naša spoločnosť je zhotoviteľom spĺňajúcim podmienky pre výmenu okien a vchodových dverí. Naše výrobky patria medzi špičku na trhu a sú synonymom kvality. Vyrobené sú z tvarovo stálych, kvalitných materiálov a okrem toho sú doplnené osvedčeným kovaním. Najčastejšie naše okná zasklievame pomocou izolačného trojskla Ug = 0,6 W/(m².K). Zákazníkom poskytujeme aj bezplatné odborné poradenstvo, vrátane projektovej prípravy Projekčná príprava exteriérového tienenia a správne osadenie okna v obvodovom plášti zabezpečuje kvalitu riešenia. Montáže okien a dverí u nás robia špecialisti s dlhoročnou skúsenosťou. Využívajú pritom aj rôzne pomôcky a materiály, zaručujúce kvalitu osadenia. “ vysvetľuje D. Majer.

Ďalej poukazuje na to, že vymeniť staré okná a vchodové dvere sa oplatí vždy, keď už nespĺňajú energetické požiadavky. Týka sa to nielen starých drevených, ale aj starších plastových, či hliníkových okien, ktoré už nespĺňajú tepelno-technické požiadavky.

,,V súčasnosti je to o to výhodnejšie, že štátny príspevok znižuje konečné náklady na celkovú energetickú obnovu domov. Ušetrené finančné prostriedky za kúrenie tak občania môžu použiť napríklad na splátky úveru na zateplenie a výmenu výplní stavebných otvorov. Alebo na zateplenie použijú úspory a spolu s príspevkom od štátu tak dosiahnu zhodnotenie svojich úspor viac než u bankových vkladov. Synonymom kvality sú dnes na trhu drevohliníkové okná. Majú najlepšie úžitkové vlastnosti a sú elegantné. Práve také okná vyrábame. Najčastejšie využívame izolačné trojsklo, ktoré má kladnú energetickú bilanciu. V zimnom období je možné cez sklo viac tepla získať ako stratiť, najmä na južnej strane. Ceny energií časom porastú. Preto je dôležité precízne si vyberať okná najlepšie s nízkoenerge­tickým, či pasívnym štandardom,“ konštatuje D. Majer.

Dodáva, že štátny príspevok sa chystajú na budúci rok využiť tisíce občanov v rodinných domoch. Pri plánovaní celkovej rekonštrukcie treba pamätať nato, že nastane tlak na výrobcov a realizačné firmy, predĺžia sa bežné čakacie doby a pretlaku záujemcov nemusia odolať ani terajšie ceny, ktoré sú výsledkom stagnácie trhu v posledných rokoch. Rovnako tak treba pamätať na to, že technologicky pri zatepľovaní treba predradiť výmenu okien a vchodových dverí, pred zateplením fasády.

,,Platí zásada – najprv vymeniť okná a vchodové dvere a potom zatepliť. Ak má výrobca odviesť kvalitnú prácu, potrebuje dostatok času na zameranie okien, ich výrobu a inštaláciu. Ak chcete mať okná osadené na jar, je najvyšší čas si ich čo najskôr vybrať a objednať. Ak si to necháte na poslednú chvíľu, môžete prísť na rad vtedy, keď sa vám to nebude hodiť. Dovtedy sa môžu zmeniť ceny, alebo vyčerpať suma určená na príspevky,“ upozorňuje D. Majer.

Spoločnosť Makrowin, s. r. o., je už od roku 1997 významným slovenským výrobcom drevených okien a dverí. Je aj výrobcom presklených posuvných stien a dodávateľom doplnkov k oknám – exteriérových a interiérových parapetných dosiek, sietí proti hmyzu, exteriérového a interiérového tienenie. V súčasnosti vyrába 23 produktov drevených a drevohliníkových okien, čo je najširšia ponuka takýchto okien na Slovensku. Zákazníkom poskytuje aj bezplatné odborné poradenstvo. Firma je členom Zväzu spracovateľov dreva SR a držiteľom certifikátu systému manažérstva kvality. Firma cca tretinu produkcie vyváža do USA.

Viac informácií je na: www.makrowin.sk , alebo na tel: +421 45 5455346, e-mail: info@makrowin.sk

Štátny príspevok na celkové zateplenie domu zahŕňa aj výmenu okien
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM