Peter Štrbo Hádzaná

So Supporters v hale nikdy nie je ticho

Začalo sa to stretnutím niekoľkých mladých zanietencov na zápase hádzanej. Dnes je z toho jeden z najpočetnejších a najoriginálnejších hádzanárskych fanklubov na Slovensku.

Hovoria si „SUPPORTERS“ a sú to práve oni, čo sa starajú sa o elektrizujúcu atmosféru na zápasoch hádzanárok HK Slovan Duslo Šaľa. Partia mladých ľudí sa dala dokopy na začiatku sezóny, keď si dvaja z nich pri sledovaní zápasu uvedomili, že v športovej hale absentuje akékoľvek organizované povzbudzovanie. Túto situáciu sa rozhodli zmeniť, potrebovali však ďalších zanietencov, aby to v hale vedeli poriadne rozbaliť.

„Jednoducho sme vnímali, že v meste s takou obrovskou hádzanárskou tradíciou nemá kto povzbudzovať a hnať naše dievčatá počas celého zápasu. Dali sme dokopy niekoľko ľudí a vybrali sme sa na zápas s jedným bubnom a pripravenými pokrikmi, vtedy nás bolo asi pätnásť,“ povedal jeden zo zakladajúcich členov fanklubu Jozef Klačko.

Postupne sa k nim pridávali stále ďalší a ďalší mladí nadšenci, ktorí chceli byť takisto v centre diania. Už to nebolo len o náhodnom stretnutí pred zápasom ale o čoraz viac organizovanejších spoločných zrazoch, príprave na zápasy či vymýšľaní choreografií a pokrikov. Fanklub často počas sezóny podporoval hádzanárky aj na zápasoch vonku, i keď výjazdy za súpermi nie sú práve najlacnejšia záležitosť. Neraz vytvorili Šaliankam u ich súperiek doslova domáce prostredie. S výjazdami za súpermi sa však spája aj jedna nepríjemná skúsenosť. Bol koniec februára, keď sa zrodila veľká rivalita medzi Šaľou a Bánovcami. Vtedy mali SUPPORTERS prisľúbené lístky na zápas, o čo sa osobnou iniciatívou pričinil Ladislav Kovács. Realita však bola celkom iná, do Bánoviec pricestoval autobus plný fanúšikov odhodlaných vytvoriť našim hráčkam skvelú atmosféru, do haly sa však nedostali. O probléme sa písalo aj v celoslovenskom Denníku Šport. Funkcionári na čele s Ivanom Katrincom im jednoducho zabránili vstúpiť do haly a dohoda o lístkoch padla ako domček z karát. Pán Katrinec vtedy pre Denník Šport povedal:// „Naša bývalá hráčka Bachratá s inou partiou fanúšikov Dusla ma oslovili, či sú v hľadisku voľné miesta a či ich pustíme do haly. Odvetil som jej, že dnu sa dostanú bez problémov. Tak sa aj stalo, pričom vzali so sebou aj niektorých priaznivcov zo spomínaného autobusu. Usporiadatelia však zadržali pri vchode opitých výrastkov, upozornili ma na to, takže som oslovil sekretára Dusla Ladislava Kovácsa, aby on rozhodol, či ich máme pustiť do hľadiska alebo nie. Jeho odpoveď bola jasná – týchto nie.“// S tým však nesúhlasil Ladislav Kovács, podľa ktorého sa to týkalo len jedného fanúšika. Samotný fanklub sa doteraz nemal možnosť vyjadriť k spomínanému incidentu, jeho zástupcom sme tak dali priestor. „Všetci sme sa na ten zápas veľmi tešili a poctivo sa naň pripravovali, stálo nás to aj nemalé náklady dopraviť sa do Bánoviec. Prišli sme v dostatočnom predstihu, pred vchodom do haly sme stáli už asi hodinu pred začatím zápasu. Vtedy nás funkcionári odbili s tým, že ešte máme čas a vrátiť sa máme pätnásť minút pred zápasom,“ hovorí jeden z členov fanklubu. „Keď sme sa vrátili, stáli tam už policajti, ktorí nám na otázky, prečo nás nemajú vpustiť dnu, nevedeli odpovedať. Vidíme to ako cielený krok vedenia Bánoviec, ktoré podľa všetkého už dopredu vedelo o tom, že sa do haly nedostaneme.“

Práve tohto súpera nám osud prisúdil na semifinálové boje o titul. Fanklub na túto krivdu nezabudol a pripravil súperovi búrlivé „privítanie.“ V Mestskej športovej hale v Šali vytvorili fantastickú atmosféru a sú šťastní, že sa do bodky naplnilo posolstvo na transparentoch, ktoré pripevnili na tribúne. „Vy ste nás nepustili do haly, my vás nepustíme do finále.“

Členovia fanklubu sa často stretávajú s výčitkami, že majú na zápasoch vulgárne prejavy. Oni naopak tvrdia, že počas sezóny tieto prejavy veľmi obmedzili.// „Samozrejme, že občas nejaká nadávka ujde, väčšinou tomu tak je len vtedy, keď cítime krivdu od rozhodcov voči nášmu klubu. Ťažko sa nájde nejaký fanúšik, ktorý si občas pri zápase nezanadáva, my nie sme iní, určite to však nie je na zápase našou prioritou,“// doplnil Jozef Klačko.

V budúcnosti by chceli byť Suppoters ešte lepšie organizovaným fanklubom. Plánujú založiť po vzore známych fanklubov občianske združenie či vytvoriť preukazy pre stálych členov fanklubu. Už zajtra **na finálovom zápase s Michalovcami **sa tak môžeme tešiť nielen na špičkovú hádzanú, ale aj perfektnú atmosféru, ktorú „Supporters“ určite v športovej hale vytvoria a veria, že sa k nim pridajú aj ostatní fanúšikovia Šalianskej hádzanej.

Foto: archív Supporters

Supporters
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM