Rastislav Búgel Hádzaná

Slováci v Belehrade ako outsideri

S malými očami, no s veľkým snom odcestujú slovenskí hádzanári na majstrovstvá Európy do Srbska. V drese Slovenska budeme môcť opäť sledovať aj výkony rodáka zo Šale Andreja Petra.

V A-skupine budú v úlohe papierových outsiderov, no zverenci trénera Zoltána Heistera túžia prekvapiť a zabojovať o miestenku v olympijskej kvalifikácii. Hneď na úvod šampionátu už v nedeľu o 20.15 v beleh­radskej hale Pionir slovenské tajné ambície preverí úradujúci vicemajster sveta z Dánska.
Slováci na Európu postúpili už po tretí raz z uplynulých štyroch vydaní, no v predchádzajúcich dvoch výletoch – na ME 2006 vo Švajčiarsku a o dva roky neskôr v Nórsku nezískali ani bod. Bez víťazstva v Belehrade však nemôžu myslieť na postup zo základnej skupiny a teda ani na augustový športový festival v Londýne. Ďalšími súpermi hráčov s dvojkrížmi budú Poliaci a domáci Srbi. „Nemôžeme špekulovať a musíme hrať naplno každý zápas, nemôžeme sa sústrediť iba na jeden duel, bola by to taktická chyba. Prvý zápas hráme s Dánskom, maximálne sa na to sústredíme a potom pôjdeme ďalej,“ varoval pred taktizovaním Heister.
Tvorca slovenskej hry Peter Kukučka verí, že sa nezopakuje scenár z vlaňajšieho svetového šampionátu vo Švédsku, kam slovenský tím cestoval v dobrej nálade a forme, no nakoniec v základnej skupine získal len jediný bod za remízu s hádzanárskym trpaslíkom s Chile. „Sme outsiderom skupiny a nemáme ani v jednom zápase čo stratiť, budeme bez väčšieho tlaku a urobíme všetko preto, aby sme uspeli. Vlani vo Švédsku nás médiá postavili do pozície, že ideme vyhrať medailu a to nám zväzovalo ruky. S Poľskom sa možno dá, ale netreba zabudnúť, že kde sme a akú malú máme základňu. Nemôžeme ísť s veľkými očami, treba dúfať, že budeme mať dobrý deň,“ tvrdila stredná spojka zo švajčiarskeho Kadetten Schaffhausen.
Jeho dlhoročný reprezentačný kolega Daniel Valo nahlas vyjadril veľký sen celého tímu: „Mňa osobne by veľmi potešilo, ak by sa nám podarilo prekvapiť. Všetci vieme, čo je v hre. Aj keď šanca dostať sa na olympiádu je strašne malá a minimálna, my sa skúsime o ňu pobiť a ak sa to aj nepodarí, chceme mať pocit, že sme preto spravili všetko.“
Sebavedomú rétoriku odmietol aj tréner Heister. „Dôležité bude, aby všetci ľudia, čo nám držia palce, povedali, že chlapci na palubovke odovzdali všetko. Možno všetky tri zápasy prehráme o gól, na tom nezáleží, podstatné je vždy odohrať zápas so cťou."Pre kouča to bude so seniorským tímom už štvrté vrcholné podujatie a sám je presvedčený, že kolektív pod jeho vedením rastie. "Mentálne sme postúpili ďalej, došlo k určitým výmenám v hráčskom poli, omladili sme káder, niektorí získali skúsenosti a ukázali slušnú formu. V uplynulom období sme odohrali zopár veľmi dobrých zápasov, no treba ešte ustáliť výkonnosť.“ V posledných štyroch prípravných zápasoch sa jeho zverenci tešili z víťazstva len raz – proti Iránu, no o výsledky vôbec nešlo. „Z môjho pohľadu neboli prvoradé, dôležitejšie je, že mančaft sa vytvoril, šestnásť hráčov je v nominácii a na hernej stránke sa pracuje. Šampionát ukáže našu formu,“ zdôraznil Heister.
Už na jeseň pri uzatvorení širšej nominácie bolo jasné, že do Srbska nepocestuje jeden z najlepších kanonierov Ligy majstrov František Šulc, no šéf slovenskej lavičky to nevníma ako tragédiu. „Po šampionáte sme si sadli a dohodli sa na pauze. Naše vzťahy ale zostali korektné a trúfam si povedať, že nadštandardné. Veď aj teraz mu pomáham s novou zmluvou so Szegedom,“ prezradil Heister a pokračoval: //„Má fazónu, ale má svoje roky a treba sa pozerať dopredu, mladí hráči ako Rábek alebo Tarhai potrebujú priestor. Nie je v tom nič osobné.“

Z kádra v príprave vypadlo viacero mien a Heister priznal, že najviac mu chýba Csaba Szücs. //„Aj v kádroch našich súperov boli nejaké výpadky spôsobené maródkou, no vo všetkých prípadoch majú tieto krajiny podstatne väčšiu základňu a ľahšie sa im podarí maródov nahradiť. Týmto chýrom nepripisujem žiadny význam, navyše do začiatku ME ešte zostáva pár dní a ešte sa môže všeličo stať.“

Konečná nominácia na ME 2012 v Srbsku (15.-29. januára):
brankári: Richard Štochl (Montpellier Agglomeration HB/Fr.), Miloš Putera (TV 05/07 Hüttenberg/Nem.), Ladislav Kovačin (MŠK Považská Bystrica)
pivoti: Andrej Petro (DHC Rheinland Dormagen/Nem.), Michal Kopčo (Tatran Prešov), Peter Dudáš (Sporta Hlohovec)
krídla: Martin Straňovský (Reale Ademar Leon/Šp.), Tomáš Urban (HC winLand Michalovce), Radoslav Antl (Prešov)
spojky: Oliver Rábek, Marek Mikéci (obaja Nové Zámky), Patrik Hruščák (1. MHK Košice), Ľubomír Ďuriš (Hlohovec), Ladislav Tarhai (BSV Bern Muri/Švaj.), Peter Kukučka (Kadetten Schaffhausen/Švaj­č.), Daniel Valo (HSG Wetzlar/Nem.)

Program A-skupiny (Belehrad, Hala Pionir):
nedeľa, 15. januára: Poľsko – Srbsko (18.15), Dánsko – Slovensko (20.15)
utorok, 17. januára: Slovensko – Poľsko (18.15), Srbsko – Dánsko (20.15)
štvrtok, 19. januára: Poľsko – Dánsko (18.15), Srbsko – Slovensko (20.15)

Zdroj:TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM