Peter Štrbo Kultúra

Skvelý úspech Divadla ŠOK: Šaľanov čaká národné finále!

Divadelníci zo Šale najlepší v kraji! Koncom apríla sa v Kozárovciach zišli neprofesionálne divadlá Nitrianskeho kraja na dvojdňovej krajskej prehliadke, ktorá priniesla víťaza a zároveň postupujúceho na prestížny celoslovenský festival v Levoči. A n

Už nedávna vydarená šalianska premiéra divadelnej lahôdky „Kyanid o piatej“ pod režisérskou taktovkou Valentína Kozaňáka naznačila obrovský potenciál tejto hry. A dočkali sme sa! V silnej konkurencii deviatich súborov sa partia šalianskeho divadla nielenže nedala zahanbiť, ale vybojovala víťazstvo, zažila standing ovation a k tomu získala Alena Demková individuálnu cenu za svoj herecký koncert!

Šaliansky súbor šokoval už samotným výberom hry, ktorú doteraz nenaštudovalo žiadne slovenské divadlo. Do vlastnej originálnej javiskovej formy pripravilo náročný dramatický text autora Pavla Kohouta. Hra autora, vytvorená v roku 1966 na motívy novely Tecie Werbovskej „Múr medzi nami“, bola i v českých divadlách uvedená až o 30 rokov neskôr. Nadšené reakcie publika i hodnotenie odbornej poroty na čele s predsedníčkou Katarínou Hitzingerovou z Akadémie Umení v Banskej Bystrici ukázali, že voľba bola správna a spracovanie inscenácie prinieslo silný emočný zážitok. Viac o šalianskej premiére divadelnej hry “Kyanid o piatej“ si prečítajte v článku [link=http://www­.sala24.sk/clan­ky?extend.129999_Ky­anid-zaposobil-na-divakov-okamzite]Kyanid zapôsobil na divákov okamžite[/link]

[color=#cc0000]­[size=13]Fantas­tický herecký výkon Aleny Demkovej[/size][/co­lor]

„Dojmy sú neopísateľné. Práve preto, že Divadlo ŠOK nikdy nešlo po ľahkej trati, vždy to bola hrboľatá cesta plná prekážok a konečne sa mu podarilo po niekoľkých rokoch prekonať tú najvyššiu métu, čo sa týka kraja a jednoznačne zvíťaziť na krajskej prehliadke. Takže sme veľmi radi,“ uviedla Alena Demková, držiteľka individuálnej ceny za herecký výkon a na otázku, ako sa cíti po hodnotnom osobnom ocenení skromne dodáva: **„Pocity sú vynikajúce, ako vždy , keď sa niečo podarí. Myslím si, že fantastické pocity mal i režisér hry Valentín Kozaňák. Bolo veľmi ťažké znázorňovať tieto náročné postavy s minimálnym počtom rekvizít a pomôcok, a vlastne tam vyniklo naše herectvo, za čo režisérovi ďakujeme.“ **

[color=#cc0000]­[size=13]**Ví­ťazstvo ich prekvapilo **[/size][/color]

„V podstate nás to prekvapilo, pretože sme dlhé roky na krajských súťažiach nemali šťastie, neoslovili sme porotu natoľko, aby sme sa dostali ďalej , o to väčšia bola naša radosť , keď sa to tento rok podarilo,“ hovorí Ľudmila Iványiová, predstaviteľka jednej z hlavných postáv. [b]„Potešila nás obrovská odozva po odohraní predstavenia, s čím sme teda nepočítali, pretože sme veľmi sebakritickí. Neverili sme tomu do poslednej chvíle, mali sme hlavy v smútku, že nám to nevyšlo podľa predstáv, no diváci to ohodnotili celkom inak,“** opísala bezprostredné doj­my.

„Zožali sme standing ovation, s čím som sa ja tak často na podobných súťažiach nestretla, predsa len publikum tvoria ostatní divadelníci, čo je v podstate konkurencia. Po odohratí predstavenia za nami chodili ľudia, ktorí sa s nami chceli zoznámiť, boli tu aj reakcie s neutíšiteľnými záchvatmi plaču a veľmi dlho sme spracovávali tieto pozitívne pocity. Úplne najväčší úspech, čomu sa ja mimoriadne teším, zožala Alenka Demková udelením ceny za herecký výkon,“ hodnotí Ľudmila Iványiová reakcie publika. Divadlo Šok okrem víťazstiev potešila práve táto morálna podpora a skvelá odozva zo strany odbornej verejnosti, aká na takomto podujatí už dávno nebola.

[color=#cc0000]­[size=13]Nadchli aj odbornú porotu[/size][/co­lor]

“Režisérovi Valovi Kozaňákovi sa podarilo veľmi dobre naaranžovať vzťahy a vygradovať napätie medzi postavami. Zjednotiť všetky výrazové prostriedky do takého divadelného tvaru, ktorý silne akcentuje ratio i emócie diváka. V Šali sa opäť spojilo viacnásobné individuálne úsilie s kolektívnym nasadením a vznikol silný umelecký zážitok.“ uvádza vo svojom hodnotení Ján Fakla, člen odbornej poroty, okrem iného organizátor Európskeho festivalu humoru a satiry „ Kremnické gagy“.

[color=#cc0000]­[size=13]Dosta­nú sa až na vrchol?[/size][/co­lor]

„Je to snom každého divadelníka dostať sa na celoštátnu prehliadku. EXIT LEVOČA 2012. Táto prehliadka sa uskutoční v nádhernom meste Levoča 15–17. júna 2012 v Mestskom kultúrnom stredisku, budú tam najlepšie súbory z celého Slovenska. Ideme sa pozrieť, aký je trend divadla na Slovensku. Tešíme sa na to, že stretneme kolegov z iných miest, ktorých máme šancu uvidieť len na takýchto prehliadkach,“ hovorí Alena Demková.

Naši divadelníci nepôjdu na „veľké finále“ s prehnanými očakávaniami. „Vždy je očakávanie, v prvom rade si tam však ideme zahrať a mať ten pocit, že to bolo jedno z predstavení, ktoré naozaj patrilo sem na celoslovenskú prehliadku. Ktorý súbor sa bude najviac páčiť porote je podľa mňa druhoradé. I keď – víťaz tejto celoslovenskej prehliadky má šancu postúpiť na Scénickú žatvu a to je v živote divadelníka najkrajší zážitok,“ doplnila predstaviteľka Žofie z úspešnej hry Kyanid o piatej.

[color=#cc0000]­[size=14]Viac o dojmoch, príprave na súťaž i o tom ako sa hlavné predstaviteľky identifikujú so svojimi postavami si pozrite vo videorozhovoroch![/si­ze] (ospravedlňujeme sa za zníženú kvalitu zvuku pri rozhovore s Alenou Demkovou, pri nahrávaní sa vyskytli tech. problémy) [/color]

[size=13]Autor: Daniela Škradová[/size]

Skvelý úspech Divadla ŠOK: Šaľanov čaká národné finále!
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM