Rastislav Búgel Samospráva

Skvelá správa pre cyklistov: V kraji už máme približne tisíc kilometrov značených trás

Približne tisíc kilometrov značených cyklotrás majú k dispozícii cyklisti v Nitrianskom kraji. V porovnaní s rokom 2013 sa dĺžka značených cyklotrás rozšírila o 700 kilometrov.

Ilustračný obrázok k článku Skvelá správa pre cyklistov: V kraji už máme približne tisíc kilometrov značených trás
Zdroj: TASR

Na značení cykloturistických trás spolupracuje Slovenský cykloklub Piešťany s Nitrianskym samosprávnym krajom (NSK). „Značenie finančne podporuje zo svojho rozpočtu NSK, ročne sumou 40 000 eur. V roku 2013 bola vypracovaná koncepcia s návrhom na tri roky. V nej boli určené trasy, ktoré sa obnovia a ktoré sa vyznačia. Postupujeme podľa tohto plánu. Nové trasy musia prejsť schvaľovacím konaním, nie všetko, čo si naplánujeme, sa podarí vyznačiť. V tomto prípade sa potom vyberie náhradná alternatíva,“ skonštatoval Michal Hlatký zo Slovenského cykloklubu Piešťany.

Platnosť preukazu

Ďalšie finančné zdroje podľa jeho slov pochádzajú z príspevkov rôznych regionálnych združení. Označovanie cyklotrás zabezpečujú certifikovaní značkári. „Musia prejsť kurzom, spraviť záverečné skúšky a získať certifikát. Značkársky preukaz má platnosť päť rokov,“ informoval Hlatký.

Vyhľadávané úseky

Jednou z viacerých cyklotrás v Nitrianskom kraji je Ponitrianska cyklomagistrála. Trasa by podľa plánu mala vychádzať z obce Výčapy – Opatovce a smerovať bude až po Komoču, kde sa rieka Nitra vlieva do Váhu. Úsek má dĺžku 70 kilometrov a takmer 95 percent trasy vedie po hrádzach rieky. Pri Komoči by sa mala Ponitrianska cyklomagistrála napojiť na Vážsku cyklomagistrálu. K najkrajším trasám patria cyklomagistrály v horskom prostredí okolo Považského Inovca či menej náročná Podunajská cyklomagistrála po hrádzi rieky Dunaj, ktorá však nie je dokončená na všetkých úsekoch. K vyhľadávaným cyklotrasám patria aj obnovené Požitavské cyklotrasy a Veľký okruh Termál z obce Podhájska do okolitých obcí.

Rozšírenie siete cyklotrás

Slovenský cykloklub a NSK plánujú spolupracovať aj v budúcnosti na rozširovaní siete cyklotrás v kraji. „Terajšia spolupráca sa týka značenia existujúcich ciest, nie budovania nových komunikácií. V budúcnosti plánujeme na niektorých úsekoch diaľkových magistrál upravovať povrch. Asfaltovanie a spevňovanie povrchov je však finančne veľmi náročné, preto je ten proces pomalší ako značenie,“ povedal Hlatký.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM